- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile locuințelor cresc considerabil începând cu data de 1 ianuarie 2024! Cum pot achiziționa românii mai ieftin!

21 Nov, 21:39 • Oprea Alina
Anul 2024 va fi marcat de creșterea prețurilor tuturor alimentelor, dar și de cel al locuințelor. Începând cu 1 ianuarie 2024, românii trebuie să scoată mulți bani din buzunare pentru a achiziționa un apartament sau o casă!
Prețurile locuințelor cresc considerabil începând cu data de 1 ianuarie 2024! Cum pot achiziționa românii mai ieftin!

Prima zi a noului an nu va marca doar scumpirea alimentelor, ci și a locuințelor. Taxa pe Valoarea Adăugată va crește de la 5% la 9% pentru locuințele care au o suprafață de până la 120 de metri pătrați. A fost efecttuat un calcul simplu care arată cum vor plăti oamenii aproape cinci mii de euro pe lângă prețul de vânzare.

Un exemplu concis este dat de un apartament sau de de o casă care are 120 de metri pătrați și are un cost de aproximativ 120.700 de euro. La momentul actual, dacă această casă este cumpărată, se va plăti în plus ca taxă pe valoare adăugată 5%, adică 6.000 de euro. Din prima zi a anului viitor, pentru aceeași locuință, se va plăti un TVA de 9%, ceea ce semnifică 10.800 de euro, astfel că vor fi 5.000 de euro în plus.

Se poate considera ca oamenii vor lua de la bancă suma care să cuprindă și acestă creștere de TVA, însă și condițiile de creditare sunt din ce în ce mai drastice. Astfel, românii vor amâna o posibilă achiziție de locuință și vor alege chiria. În acest context, chiriile au crescut cu un procent cuprins între 15% și 20%.

Prețurile locuințelor cresc!
Prețurile locuințelor cresc!

Citește mai multe despre: Anunțul momentului. Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc! Care sunt condițiile care îi obligă pe proprietari să încheie asigurarea!

Cum poți cumpăra mai ieftin o locuință?

Semnarea unui precontract până la finalul anului înseamnă un TVA redus, cu condiția ca apartamentul să fie livrat anu7l viitor. Astfel, oamenii scot mai mulți bani din buzunar.

„Dacă reușesc să fac precontractul anul acesta rămân pe TVA-ul de anul acesta și din ce am văzut la vizionari și dezvoltatorii au vizionari multe, deci este un moment bun. Vreau să încerc să dau măcar un avans.”, a declarat un cumpărător, potrivit Antena3.

Cei care semnează astfel de contracte până pe 31 decembrie trebuie să se asigure că locuința le va fi livrată în 2024.

Dacă dezvoltatorul întârzie, vor plăti TVA de 9%. Doar imobilele cu suprafață de maximum 120 de metri pătrați și până în 600.000 de lei beneficiază de taxă pe valoare adăugată redusă.

„Sunt destul de multe persoane interesate de astfel de locuințe care sunt mai ieftine care s-au grăbit măcar sa semneze o promisiune de vânzare pentru că dacă semnezi rămâne aceeași cota de TVA, de 5% pentru anul viitor.”, a comunicat un broker de credite, conform sursei citate.

Citește mai multe despre: Se anunță încă o iarnă dificilă pentru bucureșteni! Oamenii se tem de facturile mari la încălzire și de lipsa căldurii din locuințe