- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile locuințelor din București depășesc media națională. Consultanții explică de ce închirierea unui imobil devine o opţiune din ce în ce mai căutată

29 Mar, 15:14 • Lupu Alexandra
Până acum doi ani, piața imobiliară era una suficient de favorabilă pentru cumpărători. Lucrurile s-au inversat astăzi. Închirierea unor locuințe este o opțiune din ce în ce mai căutată, având în vedere că prețurile au bubuit în acest segment.
Prețurile locuințelor din București depășesc media națională. Consultanții explică de ce închirierea unui imobil devine o opţiune din ce în ce mai căutată

Locuințele din România s-au scumpit cu 34% din 2015 și până în 2021, așa cum relatează zf.ro. Capitala și alte mari orașe depășesc media națională, tocmai de aceea, închirierea unor locuințe este o opțiune din ce în ce mai căutată.

Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor în România

Din 2015 și până în 2021, costurile locuințelor au crescut cu până la 34%. La prima vedere, datele arată că ne aflăm sub nivelul UE, de 38%. România a înregistrat cea mai mare scumpire din Europa Centrală și este poziționată cu mult sub Ungaria, acolo unde creșterea este de 108% sau Cehia (84%), Slovacia (54%), Bulgaria (49%), Polonia (48%), așa cum se arată într-un raport publicat de Colliers.

Cu toate acestea, Capitala și marile orașe sunt peste media națională. Costurile medii de vânzare pentru locuințele din București au fost în jur de 1.800 euro pe metrul pătrat, pe parcursul anului trecut. În paralel, în Varșovia, prețul mediu a fost de 2.800 euro pe metrul pătrat. În Budapesta, bunurile imobile ajungeau la valoarea de 3.400, în Praga de 5.500, iar în Bratislava de 4.100 euro pe metru pătrat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ministerul Dezvoltării face marele anunț: Beneficiarii programului „Banca pentru Locuințe” primesc 238 milioane de lei prime de stat

Consultanții spun că, din cauza inflației care se menține ridicată și a presiunii financiare pe care românii o simt la ora actuală, închirierea unei locuințe devine o opțiune mult mai favorabilă. Această tendință este cea care reușește să atragă atenția marilor investitori din domeniu. Dacă până în 2021, investitorii se orientau către Cehia și Polonia, de anul trecut, inclusiv România se află în vizorul lor. Mulți responsabili și-au extins activitatea în țară.

Prețurile locuințelor din București depășesc media națională
Prețurile locuințelor din București depășesc media națională

„Chiar dacă în România locuinţele sunt încă la preţuri accesibile în comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană atunci când ţinem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată şi chirie va face ca piaţa de închirieri să crească, iar proporţia proprietarilor să scadă.

Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaţionali, dar şi dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidenţiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să şi fie puse în practică”, spune Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Piața rezidențială era mai favorabilă cumpărătorilor, până acum doi ani. În măsura în care oamenii reușeau să strângă banii în avans, rata la credit era una mică, fiindcă nu depășea prețul chiriilor pentru o proprietate similară. Situația s-a inversat în București și marile orașe, unde chiria este cu 30% mai mică decât creditele făcute la bancă, în unele cazuri, referindu-ne în mod special la zonele centrale.

Citește și: Nu mai este de glumă cu prețul locuințelor de la periferie. Costurile au crescut cu până la 4,8%. „Pentru a fugi de agitaţia urbană, mulţi s-au relocat în zone mai liniştite”