- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primăriile PSD și PNL aruncă cu bani pentru decorațiunile de Crăciun. O comună de 4000 de locuitori plătește 360.000 euro pentru luminițe!

24 Oct, 12:29 • Fundeanu Madalina
Milioane de euro sunt investiți în chiria luminițelor de Crăciun. Primarii își doresc să impresioneze, ca să fie realeși în funcții, deci nu ezită să cumpere cele mai bune ornamente.
Primăriile PSD și PNL aruncă cu bani pentru decorațiunile de Crăciun. O comună de 4000 de locuitori plătește 360.000 euro pentru luminițe!

A început oficial dezmățul pe bani publici al autorităților locale pentru sărbătorile de Crăciun, spun cei de la Digi24. Ultimele Sărbători de iarnă înainte de alegerile de anul viitor fac ca primarii să facă tot posibilul pentru a pune mâinile pe cele mai frumoase luminițe și decorațiuni, astfel încât ei să fie realeși în funcții.

Cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun costă milioane de euro, iar primarii nu ezită să le cumpere din bani publici

După cum este bine cunoscut, anul viitor vor avea loc patru runde de alegeri, printre care și cele locale, acolo unde primarii speră să fie realeși. Ei au la dispoziție banul public pe care-l vor consuma fără ezitare în perioada următoare, investind în cel mai nobil scop: Sărbătorile de Crăciun. Sistemul public de achiziții e deja plin cu anunțuri de intenție sau de atribuire a contractelor pentru ornamente de Crăciun.

Bugetele pentru Crăciun sunt uneori incredibil de mari. De exemplu, anul acesta, primăria Constanța, condusă de Vergil Chițac (PNL) a alocat suma de 900.000 de euro pentru iluminatul festiv de Crăciun și Anul Nou. Comuna Jucu din județul Cluj are doar circa 4000 de locuitori. Valoarea contractului de iluminat festiv în această mică localitate: 360.210 euro, mai precis 1,74 milioane de lei. Contractul dintre primăria condusă de Valentin Dorel Pojar (PSD) și firma MK Illumination a fost semnat în 2019 și este valabil și anul acesta.

Din anunțul de pe SEAP descoperim că e vorba despre închirierea unor „decoratiuni festive și Iluminat festiv pe perioada Sărbătorilor de Iarnă și a Sărbătorilor Pascale, 2019 – 2023, din Comuna JUCU și localitățile componente”. Comuna Valea Lupului este o localitate din vecinătatea municipiului Iași, iar primar este liberalul Liviu Dulgheru.

Anul trecut, acesta a alocat 100.000 de lei din bugetul local pentru organizarea primului Târg de Crăciun din comună, localizat exact în fața Primăriei. Cu căsuțe de lemn, ornamente și luminițe. Iluminatul festiv a costat anul trecut 45.000 lei (aproximativ 9300 euro).

luminițe de Crăciun
luminițe de Crăciun

Te-ar putea interesa și: Se apropie sărbătorile, iar la pachet cu ele vin și cheltuielile! Primăria Capitalei a anunțat că va cheltui peste 5 milioane de lei pentru iluminatul festiv

Acum, în 2023, bugetul pentru iluminat festiv de Crăciun în Valea Lupului aproape s-a triplat. Aceeași firmă din Buzău care a contractat anul trecut a primit pentru Crăciunul din 2023 suma de 119.822 lei (circa 25.000 euro). Potrivit SEAP, pachetul de iluminat festiv pentru comuna Valea Lupului conține, printre altele, un „urs gigant luminos de exterior Robin, figurina premium 4 D, insertie luminoasa lumina rece, fular culoare albastra” în valoare  14.500 lei fără TVA. Dar și un brad luminos de 8 metri cu lumini albastre, albe și rosii în valoare de 58700 lei fără TVA.

Mai sunt niște aripi de înger de 5856 lei fără TVA și 40 de fulgi luminoși de exterior, precum și două cuburi metalice mari în formă de cadou cu fundă aurie la 3290 de lei bucata. La Cernavodă încă nu a fost făcută publică achiziția luminițelor de Sărbători pentru anul 2023. Dar anul trecut acestea au costat nici mai mult, nici mai puțin decât 247.318 euro, echivalent cu 1,2 milioane de lei.

Suma de un sfert de milion de euro a fost folosită doar pentru închirierea produselor de iluminat festiv în Cernavodă, adică montat, chirie și demontat. Închirierea produselor pentru iluminatul festiv pentru Sărbătorile de iarnă în Municipiul Vaslui, condus de Vasile Pavăl (PSD), a costat locuitorii acestei localități 154.625 euro.

Contractul a fost atribuit firmei MK Lighting SRL, abonată de mai mulți ani la contractele cu instituțiile publice din România în ceea ce privește iluminatul festiv de Sărbători. 231.074 euro este valoarea contractului atribuit de Primăria Oradea condusă de Florin Birta (PNL). Câștigătorul licitației este MK Illumination, cea care a câștigat și contractul din comuna Jucu. MK Illumination a câștigat și contractul de anul trecut pentru luminițe de Sărbători în Oradea, valoarea acestuia fiind de 204.897 euro (cu 30.000 euro mai puțin față de contractul de anul acesta), conform sursei citate.

Firma MK Illumination a mai pus luminițe de Crăciun și în alte localități, printre care București, Pitești, Buzău, Hunedoara, Sau Mare, Bistrița, Blaj, Sibiu. Valoarea totală a contractelor cu statul ale acestei firme este de 5,9 milioane de euro. Închirierea iluminatului festiv din Drobeta Turnu Severin îi costă pe locuitorii acestei localități 55.560 euro. La Oltenița, pachetul iluminat festiv Crăciun 2023 se ridică la circa 18.000 euro.

Vezi și: Iarna aceasta se anunță a fi una grea! Costurile de încâlzire, aproape imposibil de întreținut pentru cei care dețin sobe!