- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primarul Constanței, acuzat de abuz în serviciu. Vergil Chițac este urmărit de DNA

13 Jul, 17:44 • Lupu Alexandra
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Iată care sunt primele informații.
Primarul Constanței, acuzat de abuz în serviciu. Vergil Chițac este urmărit de DNA

În timp ce procurorii au făcut percheziții la sediul primăriei din Constanța, Vergil Chițac a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) la audieri, informează digi24.ro. El este urmărit penal pentru abuz în serviciu, după ce instituția pe care o conduce ar fi făcut plăți ilegale din bugetul primăriei.

Vergil Chițac, urmărit penal de DNA

În dosarul în care Vergil Chițac este acuzat de abuz în serviciu, pentru că instituția pe care o conduce ar fi făcut plăți ilegale din bugetul primăriei, mai sunt urmăriți penal Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanţa (complicitate la abuz în serviciu) şi Andrei Talpeş, preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanţa (complicitate la abuz în serviciu şi şantaj).

Citește și despre: Codul penal a fost modificat. Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce se schimbă

„În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment”, se arată într-un comunicat transmis joi de DNA.

Vergil Chițac
Vergil Chițac

Primele informații arată că finanțarea competiției sportive s-ar fi efectuat fără a exista un contract în acest sens, acordat în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe o viză de control financiar sau vreun referat al compartimentului de specialitate. Procurorii informează că a fost virată suma totală de 1.728.000 lei în conturile societății comerciale cu sediul în Monaco, valoare ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria Constanța, condusă de Vergil Chiţac. DNA a informat că va continua ancheta de urmărire penală.

„Întrucât, prin „înţelegerea” unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco (în condiţiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeş Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”, se precizează în comunicat.

Vezi și: Schimbări majore în Codul Penal! Persoanele care nu respectă această regulă riscă 3 ani de închisoare