- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prime de Crăciun 2023 cu dispensă de la Guvern. Cine sunt bugetarii care vor primi bani de sărbători

13 Nov, 14:27 • Andrei Alina
Ordonanţa austerităţii taie primele de Crăciun pentru bugetari în acest an. Unii angajați care aveau prevăzute în contractul colectiv de muncă prime de Crăciun riscă să nu le primească decât dacă Guvernul își dă acordul. Mai mult, unii bugetari riscă să piardă și voucherele de vacanţă din 2024.
Prime de Crăciun 2023 cu dispensă de la Guvern. Cine sunt bugetarii care vor primi bani de sărbători
Sute de angajați ai Complexului Energetic Oltenia ar putea rămâne fără prime de Crăciun anul acesta. Contractul colectiv de muncă prevede acordarea unei prime de Crăciun la CE Oltenia de 3.000 de lei, dar aceasta se poate da doar cu dispensă de la Guvern în 2023.

Sindicatele din CE Oltenia lucrează la un memorandum pe care să-l trimită Guvernului ca să scoată compania de sub incidența ordonanței austerității

Liderii de sindicat sunt optimiști în legătură cu primele de Crăciun și aunt siguri că salariați își vor primi drepturile deja negociate în contractul de muncă. Mai mult, vor face demersuri ca să fie exceptată de la prevederile ordonanței austerității Complexul Energetic Oltenia.
„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun. Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a declarat președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.

Companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun de până la 300 de lei, fără ca sumele să fie impozitate

Codul Fiscal prevede că în această categorie a primelor de sărbători intră „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.

Citește și: Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte de cazare de Crăciun sau de Revelion. Românii s-au revoltat: „Ce naiba e cu prețurile astea???”

Așadar, inclusiv pentru cadourile/bonusurile acordate copiilor anagajaților, plafonul de neimpozitare este de 300 de lei.

Potrivit legislației, dacă ambii părinți ai unui minor lucrează în același loc de muncă, iar angajatorul oferă, spre exemplu, tichete cadou pentru cel mic, ambii părinți trebuie să primească respectivul bonus.