- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Probleme pentru românii care și-au planificat concediul pe litoralul românesc în 2023. Ce se întâmplă la ora actuală cu plajele

25 May, 21:05 • Bumbeneci Diana
Sezonul estival se apropie, dar amenajarea plajelor lipseşte. În mai multe locuri, românii vor fi nevoiți să vină de acasă cu șezlongul sau umbrela, ori să plătească sume ireal de mari pentru închirierea lor.
Probleme pentru românii care și-au planificat concediul pe litoralul românesc în 2023. Ce se întâmplă la ora actuală cu plajele

Sezonul estival este ca și început, însă se anunță de pe acum o perioadă cu probleme pentru românii care vor să meargă la Marea Neagră, în România. În afară de preţurile mari pentru un şezlong sau o umbrelă, turiştii care vor merge anul acesta la mare vor avea parte şi de alte surprize neplăcute. S-ar putea să găsească plajelele neamenajate, anunță Antena3.

Probleme pentru românii care și-au planificat concediul pe litoralul românesc în 2023

Pentru ca toate barurile de pe plaje să funcţioneze legal, operatorii au nevoie de mai multe avize, iar pentru a le obţine e nevoie de aproximativ şase luni. Asta în condiţiile în care abia ce au luat în administrare sectoarele, iar perioada pentru documentația necesară este mult prea scurtă.

Pentru că Ministerul Mediului a întârziat licitaţiile pentru pregătirea plajelor înainte de sezonul estival, operatorii nu au avut timp să obţină autorizaţiile de construire a barurilor de la malul apei.

Vezi și: Începe programul Litoralul pentru toți! Cum poți avea parte de tarife începând cu 52 de lei

Ca să poată avea construcţii pe plajă anul acesta, operatorii vor fi constrânşi să facă asta ilegal, cu riscul ca toate să fie demolate.

În legalitate sau nu, tot turiştii vor fi cei care vor suporta majorările de preţuri pentru autorizaţiile operatorilor.

Din cauza acestor probleme, o parte dintre turişti spun că preferă să meargă pe plajele din alte ţări.

200 de plaje de pe litoralul românesc nu au toalete. De vină ar fi Apele Române, care ar fi organizat prea târziu licitaţiile, iar autoritățile pasează vina de la instituție la instituție.

Oficialii Ministerului Turismului au efectuat inspecții pe litoralul românesc și au descoperit nereguli grave într-o stațiune ce riscă acum să rămână fără atestat turistic. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, împreună cu inspectori din minister a făcut recent verificări pe litoralul românesc, în toate stațiunile turistice, mai puțin Mamaia.

„Am vizitat toate stațiunile de pe litoral; am început de la Mangalia și m-am oprit în Constanța. Lucrurile, în linii mari, arată bine, din punctul meu de vedere. La Neptun și la Olimp, dar și în cele două Eforii există în desfășurare lucrări, dar care se vor încheia până la începutul sezonului. În schimb, la Costinești, situația este îngrijorătoare, mai ales în ceea ce privește siguranța turiștilor”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

Vezi și: Litoralul secolului 21! Sute de plaje din România nu au toalete. Cine este de vină?

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult