- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Problemele pe tema Euroins continuă. Ce s-a întâmplat cu firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români

24 Apr, 09:38 • Fundeanu Madalina
Vești noi pentru păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro cu scopul de a achita daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Cum explică președinte Eurohold.
Problemele pe tema Euroins continuă. Ce s-a întâmplat cu firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români

EIG Re, societatea de reasigurare care a primit suma de 1,6 miliarde de lei în schimbul promisiunii de a achita daunele prezente și viitoare din portofoliul Euroins România, a dispărut din grupul bulgar. Assen Christov, președintele Eurohold a confirmat informația pentru Economica. Eurohold este grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România.

Momentan, nu a fost făcut public noul acționariat al EIG și nu este cunoscut nici măcar dacă suma plătită de Euroins România se mai află în conturile EIG. Șeful Eurhold a transmis doar că grupul nu mai are nevoie de un reasigurător intern, dar că, „din câte știe”, EIG Re încă își mai poate respecta obligațiile.

Vești noi pentru păgubiții Euroins

În urma „transferulul în totalitate al participației Eurohold”, un eventual demers de recuperare a banilor transferați din România către EIG va fi mai dificil decât până acum. Potrivit sursei, chiar dacă a intrat în posesia banilor, EIG Re nu a mai avut de ce să își respecte obligațiile față de păgubiți, pentru că în contract se menționa că EIG Re poate păstra suma încasată fără a mai fi obligată să își respecte obligațiile, în cazul în care Euroins România făcea obiectul unei sancțiuni administrative, lucru care s-a și întâmplat. Această clauză pentru contractele de reasigurare a fost contestată de mai multe ori, inclusiv de ASF, în documentul oficial care a însoțit decizia de ridicare a licenței Euroins.

Întrebat ce clienți importanți a mai avut EIG Re, șeful Eurohold a spus că „EIG Re a lucrat cu toți reasigurătorii cu care Euroins România a lucrat de-a lungul anilor”. De aici reiese că reasigurătorul bulgar era un instrument folosit pentru diverse ajustări, inclusiv prin retrocesiune, proces specific asigurărilor care presupune că EIG Re lua riscurile de la Euroins, încasând prime, și le plasa mai departe, contra unor prime, către reasigurători mai mari la care Euroins România ar fi avut poate acces mai dificil sau mai scump. Așadar, în funcție de decontări, EIG Re putea funcționa ca un instrument prin care Euroins România să își „regleze” rezultatele financiare.

Contractul semnat de Euroins România cu EIG Re, care pe atunci făceau parte din același grup, a venit într-un moment în care situația atârna deja de un fir de păr. Liderul RCA era deja obiectul mai multor controale ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a descoperit deficite substanțiale de capital de solvabilitate.

Potrivit ASF, mișcarea reprezintă, de fapt, transferul rezervelor prin care Euroins România garanta plata daunelor, mai exact a activelor din spatele acestor rezerve. Astfel, este vorba atât de lichidități în bănci, cât și de obligațiuni de stat sau corporative, dar și acțiuni la mai multe societăți din Bulgaria și din alte țări.

Contractul dintre Euroins România și EIG Re este asemenea unui transfer de active, potrivit surselor. De asemenea, în sinteza care explică decizia privind retragerea licenței Euroins, ASF folosește chiar explicit acest termen.

„Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până la 31.12.2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor”, arată sinteza citată.

Citește și: OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Beneficiile pe care le promite noua tehnologie

Euroins. Foto arhivă
Euroins

Astfel spus, contractul presupune ca, pentru sumele încasate, EIG Re să plătească diferența dintre încasări și plăți, atunci când plățile depășeau încasările și, dimpotrivă, să își însușească diferența, atunci când încasările au fost mai mari decât plățile făcute de Euroins România.

În plus, lichidatorul judiciar al Euroins, CITR, este de părere că înțelegerea cu EIG Re a fost unul dintre motivele pentru care firma a ajuns în faliment și că suma plătită este un transfer de active.

„De asemenea, o altă cauză a falimentului a fost încheierea contractului de reasigurare cu EIG Re, prin care au fost transferate din companie active financiare constând în titluri de valoare, creanțe de recuperat din reasigurări și disponibilități în conturi, în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei, contract ce este înaintat spre analiza judecătorului sindic”, au spus cei de la CITR într-o conferință de presă.

Reprezentanții grupului bulgar nu au vrut să ofere detalii în ceea ce privește actualul acționar și nu au precizat nici dacă transferul acțiunilor Eurhold a fost aprobat de autoritatea din Bulgaria echivalentă ASF. Au, totuși, o interpretare deosebită a contractului, în condițiile în care consideră suma transferată de Euroins România către EIG Re o primă de reasigurare, nu un transfer de rezerve sau de active.

„Vreau să subliniez clar că prin încheierea acestui contract nu au fost cesionate active sau rezerve, așa cum s-a comentat și vehiculat în mod constant. Nu a fost transferat nimic. Euroins România a plătit cu fonduri proprii, inclusiv sub formă de daune, în baza unor contracte de reasigurare pe care unii experți din ASF nu le-au recunoscut, o primă de reasigurare către EIG Re.

Această primă poate părea mare, dar în schimbul acesteia, EIG Re s-a angajat să plătească despăgubiri care puteau ajunge la o sumă mult mai mare decât această primă. Motivul este că experții EIG Re au considerat că, din cauza presiunii ASF, rezervele Euroins România au fost excesiv de umflate. Avem dovezi în acest sens”, ne-a declarat Christov.

Întrebat cu ce clienți importanți a mai avut EIG Re contracte, Christov a răspuns pentru sursa citată: „cu toți reasigurătorii cu care a lucrat Euroins România”. Astfel, EIG a fost un intermdiar de riscuri între Euroins și reasigurători mai mari.

„Euroins România a plătit o primă în temeiul unui contract de reasigurare către EIG Re, în schimbul căreia reasigurătorul se obligă să plătească daune care pot ajunge la o sumă mult peste acea primă. În rest, EIG Re a suferit foarte mult și de pe urma abaterii CITR și a persoanelor din autoritatea de reglementare română care au făcut tot posibilul pentru a strica reputația companiei în fața unor autorități de reglementare și instituții din Europa.

Pentru a preveni răspândirea acestor efecte negative și pentru că în prezent grupul nu are nevoie de un reasigurător intra-grup, controlul asupra EIG Re a fost retras din holdingul de asigurări la 31 decembrie 2023, iar operațiunile de reasigurare cu EIG Re au fost minimizate sau terminate.

Totuși, din câte știu, EIG Re este gata în orice moment să-și îndeplinească obligațiile față de asigurații români și persoanele vătămate în accidente auto și să le apere drepturile, desigur, cu respectarea legii și numai în negocieri cu instituții legitime care sunt autorizate în acest scop, respectiv GF și BAAR, care nu sunt dispuse să facă acest lucru în această etapă”, declară șeful Eurohold.

Vezi și: Dacia Duster revoluționează piața auto din România. Ce noutăți apar