- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Beneficiile pe care le promite noua tehnologie

24 Apr, 08:35 • Adrian Popovici
OMV Petrom a anunțat că testează la rafinăria Petrobrazi o tehnologie de captare și folosire a emisiilor de carbon.
OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Beneficiile pe care le promite noua tehnologie

Rafinăria Petrobrazi va fi inclusă într-un proiect care se desfășoară în trei țări, România, Danemarca și Grecia, care vizează testarea unei noi tehnologii de captare și de utilizare a carbonului. După cum transmite OMV Petrom, această inițiativă este susținută cu bani din programul ConsenCUS, transmite Economedia.

După cum explică un oficial din conducerea companiei, proiectul arată intenția OMV Petrom de a juca un rol activ în reducerea emisiilor de carbon în sectorul transporturilor din România. Compania își propune să urmeze două direcții în acest sens: să reducă emisiile de carbon ale rafinăriei Petrobrazi și să dezvolte produse cu conținut redus sau chiar zero de carbon destinate clienților săi. În prezent, testează o tehnologie care are potențialul de a captura emisiile de carbon și de a le transforma în produse de calitate superioară, deschizând astfel noi perspective în România în ceea ce privește gestionarea și valorificarea emisiilor de carbon.

„Ne dorim să contribuim activ la decarbonarea transportului în România și avem două direcții clare: reducerea emisiilor rafinăriei Petrobrazi și realizarea de produse cu un conținut redus și zero de carbon pentru clienții noștri. Testăm acum o tehnologie inovatoare, care deschide noi perspective în România pentru captarea emisiilor de carbon și transformarea lor în produse superioare”, după cum transmite Radu Caprau, membru al directoratului OMV Petrom.

Rafinăria Petrobrazi. Foto: OMV Petrom
Rafinăria Petrobrazi. Foto: OMV Petrom

Te-ar putea interesa și: OMV Petrom se așteaptă la un profit de 5,1 miliarde de lei în 2024. Gigantul estimează o scădere a producției de hidrocarburi, dar o creștere a celei de energie electrică

Cum funcționează noul proiect al OMV Petrom?

Instalația constă din trei module distincte, transmite OMV Petrom. Mai exact, primul modul utilizează o tehnologie de captare a CO2 mult mai eficientă decât metodele tradiționale, în al doilea modul, CO2-ul este purificat pentru a obține o calitate înaltă, iar în modulul final, al treilea, CO2-ul este transformat într-un produs chimic, formatiat de potasiu, cu multiple aplicații, printre care se numără producția de combustibili sintetici.

Instalația a fost testată deja la o fabrică de ciment din Danemarca, unde a avut rezultate bune. Din România, de la Petrobrazi, instalația va fi folosită și în Grecia, la o fabrică de producție de magneziu.

ConsenCUS este un proiect finanțat de Comisia Europeană cu o durată de patru ani, dedicat inovării. Scopul proiectului este să demonstreze fezabilitatea unor noi tehnologii aplicabile în sectoarele în care reducerea emisiilor de carbon este o provocare majoră.

Trebuie precizat și faptul că acest proiect are loc ca urmare a colaborării dintre 19 instituții de cercetare de top și companii inovatoare: Universitatea din Groningen, New Energy Coalition (NL), Wetsus (NL), Coval Energy (NL), Universitatea Tehnică din Danemarca (DK), Studiul geologic al Danemarcei și Groenlandei (DK), Danish Gas Technology Centre (DK), Aalborg Portland (DK), Universitatea Heriot-Watt (UK), Universitatea Robert Gordon (UK), Net Zero Technology Center Ltd (UK), British Geological Survey (Marea Britanie), Centrul pentru Cercetare și Tehnologie Hellas, Grecian Magnezite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Universitatea Zhejiang, Universitatea Jiao Tong din Shanghai (CN) și Universitatea din Calgary (CA).

Citește și: Răzbunarea României împotriva Austriei a început. ANPC verifică benzinăriile OMV Petrom ca să vadă „exemplul de bune practici ale austriecilor”