- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Procesul de recalculare și indexare al pensiilor, în progres. Daniel Baciu: „Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023.”

09 Oct, 08:31 • Oprea Alina
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, se află într-un proces îndelungat cu privire la recalcularea și indexarea pensiilor. Timpul estimativ ar fi anul viitor
Procesul de recalculare și indexare al pensiilor, în progres. Daniel Baciu: „Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023.”

În cadrul Antena 3, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a precizat cum va recalculca și indexa pensiile în perioada ce urmează. Este o situație pe care toată lumea o așteaptă, astfel că acesta a explicat și modul de calculare al pensiilor.  Din noua lege, cea mai cunoscută formulă pentru recalcularea pensiilor este și cea după care se pot face calculele pentru românii pensionari care au grupe de muncă. Concluzionând, cei care au grupe de pensii, cum ar fi grupa unu sau grupa doi, vor beneficia de același calcul precum cei pensionari, conform Antena 3.

„Aceasta este una dintre variantele de lucru.

Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii care sunt acum în plată în sistemul public de pensii.

Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile.”, a declarat Daniel Baciu, potrivit Antena 3.

Vezi mai multe despre: Realitatea dură: ce pensie va avea un român cu salariu de 4000 de lei

Calculator de pensie

Daniel Baciu estimează cât timp va dura până la recalculare și indexare

Șeful Casei de Pensii a explicat că este în progres cu această procedură, însă dorește ca până anul viitor să aibă totul terminat. Astfel, el a făcut declarații cu privire la acest subiect în cadrul Antena 3.

„În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege. 

Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor. 

Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii. 

Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu. 

Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie. 

După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor.

Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023, pentru că apoi va trebui să intrăm în vigoare cu noua lege a pensiilor, iar acest proces de digitalizare şi evaluare va trebui să fie finalizat anul acesta.”, a adăugat Daniel Baciu, potrivit Antena 3.

Vezi mai multe despre: Curtea Constituțională a luat o nouă decizie pentru milioane de români. Ce se va întâmpla cu legea privind cumulul pensie-salariu