- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii cer majorări salariale cu 25%. Impactul bugetar ar putea fi unul devastator de 2,7 miliarde lei. Sindicatele din educație așteaptă un răspuns din partea Guvernului

26 May, 10:03 • Constantin Cristina
Profesorii au cerut măriri a tuturor salariilor din Învățământ cu 25%, însă după calculele făcute de EduPedu, ar putea însemna un impact suplimentar de 2,7 miliarde de lei pentru Guvern.
Profesorii cer majorări salariale cu 25%. Impactul bugetar ar putea fi unul devastator de 2,7 miliarde lei. Sindicatele din educație așteaptă un răspuns din partea Guvernului

Greva profesorilor continuă! Aceștia au cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ în acest an, iar acest lucru ar putea avea un impact devastator de 2,7 miliarde de lei pentru Guvern, a anunțat economedia.ro.

Citește și: VIDEO. Guvernul anunță oficial drepturile profesorilor de la 1 septembrie. Primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute, primă dublă la pensionare și reducerea normei

Profesorii cer majorări salariale cu 25%. Impactul bugetar ar putea fi unul devastator de 2,7 miliarde lei

Propunerea a fost lansată de către sindicatele din Educație, iar Guvernul are timp de gândire până în decursul zilei de azi, moment în care va fi o nouă rundă de negocieri, în care se vor face toate calculele necesare și să ofere un răspuns.

Așadar, mărirea bloc a salariilor cu 25% ar putea însemna un impact dezastruos pentru cele 6 luni, care au mai rămas din anul curent.

Calculele pornesc de la următoarele date: impactul calculat pe creșterea cu 60% în medie, a salariilor profesorilor, pentru un an de zile, ar însemna 8,7 miliarde de lei pe an, conform datelor din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, cu calculele făcute de Ministerul Educației în nota de fundamentare a documentului.

grevă profesori
grevă profesori

Ministerul Educației calculase impactul total pentru toate creșterile salariale din Educație, era de 13,1 miliarde de lei. Mai exact, această sumă însemna aplicarea noilor prevederi din legea Educației, adică calculul grilelor propuse și convenite cu sindicatele, creșterea cu 60% în medie a salariilor profesorilor, dar și pentru ceilalți angajați, potrivit spuselor Ligiei Deca, ministrul Educației.

După un simplu calcul, o creștere de 60% ar însemna un impact de 13,1 miliarde de lei pe an, iar pe 6 luni rămase din 2023, ar fi o sumă de 6,55 miliarde lei. Iar pentru o creștere de 25% ar însemna 42% din creșterea de mai sus, adică 2,73 miliarde de lei.

Din această sumă totală, 1,81 miliarde de lei ar fi destinați cadrelor didactice, iar 920 milioane ar fi pentru ceilalți angajați din sistem.

Potrivit liderilor sindicali, un nou marș a fost anunțat prin București, marți, 30 mai.

Alte articole: Nicolae Ciucă, verdict dezamăgitor pentru profesorii din România: „Nu pot să le promit”