- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii își iau adio de la fondul clasei în Săptămâna „Școala Altfel”. Noua metodologie le permite părinților să finanțeze excursiile elevilor doar prin Asociațiile de părinți

12 Oct, 11:50 • Bocioacă Bianca
Noua metodologie privind desfășurarea programului „Școala Altfel” a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 11 octombrie. Potrivit documentului, părinții pot plăti excursiile în cadrul programului, dar este interzisă implicarea profesorilor și a elevilor.
Profesorii își iau adio de la fondul clasei în Săptămâna „Școala Altfel”. Noua metodologie le permite părinților să finanțeze excursiile elevilor doar prin Asociațiile de părinți

Noi reguli în ceea ce privește desfășurarea programului „Școala Altfel”. Părinții pot plăti excursiile copiilor în cadrul programului, dar elevii și profesorii nu pot fi implicați în strângerea de fonduri. Însă, aceste excursii pot fi plătite numai prin Asociațiile de părinți, dacă acestea există.

În noua metodologie privind aprobarea Metodologiei de organizare a Programului Școala Altfel, publicată în Monitorul Oficial, au fost introduse câteva modificări. spre exemplu, la articolul 6, alin. 1 a fost introdusă sintagma: inclusiv cele financiare, potrivit edupedu.ro.

Citește și: Burse școlare 2023. Noi criterii de acordare a burselor pentru elevi. Prezența și comportamentul copiilor la ore, printre condițiile de acordare a banilor

Școala Altfel pe banii părinților

În proiectul pus în dezbatere publică, excursiile în afara localității finanțate din banii părinților erau interzise în „Școala Altfel”.

La articolul 6, alin. (1) „Activitățile Programului „Școala altfel” sunt proiectate și derulate în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor nonguvernamentale locale, ținând cont și de resursele, inclusiv cele financiare, disponibile în unitatea de învățământ”.

La articolul 6 a fost introdus și un nou alineat, (6) – „Părinții pot decide să susțină financiar activitățile desfășurate în cadrul programului Școala Altfel prin Asociația de părinți cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare. Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți sau prin gestionarea de fonduri Asociației de părinți utilizate în derularea programului Școala Altfel”.

Totodată, la articolul 16, alin. 2 privind alcătuirea ofertei programului Școala Altfel a fost introdus un nou paragraf:

f)pentru activitățile care implică suport financiar unitatea de învățământ se asigură că există resursele necesare pentru ca toți copiii unei grupe clase care au optat pentru acestea să poată participa la ele.

Programul are loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planifcare se adlă la decizia unității de învățământ, conform ordinului ministrului Educației nr. 3800 din luna martie a acestui an, care aprobă structura anului școlar 2023 – 2024. Programul este obligatoriu atât în școli, cât și în licee.

Citește și: Ministerul Educaţiei elimină o bursă a elevilor, după 19 ani, şi o înlocuieşte cu „forme de intervenţie socială consolidată”

Alte norme prevăzute de metodologia publicată în Monitorul Oficial

  • Programul național „Școala altfel” se desfășoară obligatoriu în unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal, din cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar, conform prezentei metodologii.
  • Prioritățile Ministerului Educației pentru programul „Școala altfel” vor fi stabilite, anual și comunicate Inspectoratelor Școlare Județene/ Inspectoratului Școlar al Municipiului București, prin notă semnată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar.
  • Sancțiunile în cazul în care nu se respectă metodologia sunt actualizate cu cele prevăzute în Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 și în Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, în vigoare.
  • Orarul programului național „Școala altfel” și distribuția antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor pe activități sunt afișate în școală și comunicate elevilor și părinților cu cel puțin 2 săptămâni înainte de perioada pentru care s-a planificat programul.
  • Competiția „Școala altfel” se va desfășura doar la nivel județean, nu și național, cum este precizat în metodologia din 2016.