- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse școlare 2023. Noi criterii de acordare a burselor pentru elevi. Prezența și comportamentul copiilor la ore, printre condițiile de acordare a banilor

09 Oct, 15:09 • Stefan Simion
Burse școlare 2023. Bursele școlare nu se mai acordă respectând exclusiv criteriul notelor. Legea 198/2023 care reglementează acordarea burselor școlare are în vedere și condiții de acordare legate de prezență și comportament. Aceeași lege prevede și suspendarea temporară a burselor sau retragerea acestora în cazul în care beneficiarii nu-și respectă îndatoririle.
Burse școlare 2023. Noi criterii de acordare a burselor pentru elevi. Prezența și comportamentul copiilor la ore, printre condițiile de acordare a banilor

Burse școlare 2023. Potrivit Legii 198/2023, bursele pot fi retrase ori suspendate pe o perioadă determinată, în cazul în care beneficiarul primește o notă scăzută la purtare, are un număr mare de absențe ori are alte abateri de la obligațiile care îi revin.

Burse școlare 2023. Noi criterii de acordare a burselor pentru elevi

Elevii beneficiază de mai multe tipuri de burse după cum urmează:

Bursele de excelență olimpică sunt acordate elevilor în funcție de premiile primite de aceștia la concursurile internaționale sau naționale. Pentru a beneficia de acest tip de bursă elevul trebuie să aibă și nota 10 la purtare. Cuantumul acestei burse este cuprins între 700 și 3.000 de lei, potrivit avocatnet.ro

De bursele tehnologice beneficiază elevii care urmează cursurile învățământului tehnologic. Acestea au o valoare fixă, de 300 de lei. Condiția ca elevul să primească această bursă este să nu acumuleze 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună. Acest tip de bursă nu se acordă în primele trei luni calendaristice din anul școlar următor în cazul în care elevul a avut la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent. Elevii care repetă anul nu au dreptul la bursa tehnologică.

Există, de asemenea, burse pentru mamele minore, în valoare de 700 de lei. Acești bani se acordă elevelor minore care, pe parcursul școlii, aduc pe lume un copil. Acest tip de ajutor are ca scop prevenirea abandonului. Cu toate acestea, mamele minore care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu mai primesc bursa pentru luna respectivă.

Citeste si Burse școlare de până la 3.000 lei în anul școlar 2023 – 2024. Care sunt condițiile de acordare

Bursa de merit se acordă unui procent de 30% din elevii unei clase, iar valoarea ei este de 450 de lei. Totuși, un elev care beneficiază de acest tip de bursă o poate pierde dacă nu promovează la toate disciplinele sau dacă nu obțin nota 10 la purtare.

Bursa socială are și ea o valoare fixă – 300 de lei – și se acordă elevilor care provin din familii nevoiașe. Este singura bursă care se acordă și pe timpul vacanței de vară. Totuși, elevii care nu promovează anul școlar sau cei care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au mai mult de 20 de absențe nemotivate pe an pierd dreptul la bursa socială. De asemenea, elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.

Ce se întâmplă în cazul în care un elev bursier se transferă de la o unitate de învățământ la alta

De menționat că elevilor care aleg să studieze în străinătate, după ce în prealabil au studiat într-o unitate de învățământ de stat din România, li se suspendă bursa pe perioada studiilor în străinătate, chiar dacă elevul rămâne înscris la unitatea de învățământ de pe teritoriul României.

Citeste si Burse 2023, reguli noi în Monitorul Oficial: Ce elevi pot lua mai multe burse şi ce se întâmplă la transfer

De asemenea, elevii transferați de la o unitate de învățământ la alta în timpul anului școlar nu mai primesc bursă de la școala de la care au plecat, dar sunt introduși pe lista beneficiarilor școlii la care s-au transferat, în maximum o lună de la transfer. Elevii transferați de la o clasă la alta în cadrul aceleiași unități de învățământ primesc bursă până la finalul cursurilor sau anului școlar.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult