- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii merg până în pânzele albe cu greva generală! „E o diferenţă enormă între ceea ce s-a solicitat şi ceea ce a oferit Guvernul. Am plecat de la 60%, am ajuns la 25%”

29 May, 16:48 • Constantin Cristina
Președintele Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, luni, că profesorii au scăzut de la 60% măriri de salariu, la 25%, iar mai puțin de acest procent nu este omenesc să se accepte în această grevă
Profesorii merg până în pânzele albe cu greva generală! „E o diferenţă enormă între ceea ce s-a solicitat şi ceea ce a oferit Guvernul. Am plecat de la 60%, am ajuns la 25%”

Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, a menționat în timpul negocierilor la Ministerul Muncii, că profesorii au solicitat creșteri salariale cu 60%, iar de la acest procent s-a ajuns la 25%, mai puțin de jumătate, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: Guvernul mai dă o lovitură profesorilor aflați în grevă! O nouă Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

Profesorii merg până în pânzele albe cu greva generală! Nu acceptă mai puțin de 25%

„E o diferenţă enormă între ceea ce s-a solicitat şi ceea ce a oferit Guvernul. Pe de altă parte, am plecat de la 60%, este acea creştere către care tindem cu toţii şi care ar trebui să se realizeze cât mai repede cu putinţă, am ajuns la 25% o creştere a veniturilor care să acopere rata inflaţiei, altminteri, cu părere de rău, ce vreţi să mai lăsăm? Şi nu vreau să las absolut nimic.

Este vorba de profesori, este vorba de personalul didactic auxiliar, este vorba de personal nedidactic, nu putem să ne batem joc de ei. De 30 de ani m-am săturat să aud aceeaşi poveste: nu avem bani. E problema lor, ei administrează economia, ei stabilesc nişte priorităţi. Este clar că acest Guvern nu şi-a stabilit niciodată ca prioritate sistemul de învăţământ”, a afirmat Nistor.

greva
greva

Tot el a menționat că reprezentanții sindicali cer la grila de salarizare să se folosească ca reper salariul debutantului, care să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. De asemenea, Grila de salarizare va fi inclusă în proiectul viitoarei legi unitare de salarizare.

„Deci în situaţia în care cele două condiţii vor fi îndeplinite atunci vom putea comunica şi noi colegilor în teritoriu, iar ei se vor putea pronunţa ca atare”, a arătat el.

Marius Nistor a fost întrebat dacă sunt șanse ca elevii să piardă susținerea examenelor de Bacalaureat și Evaluarea Națională, iar acesta a răspuns: Întrebați-i pe cei din Guvern. Această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase. Atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi, îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din Educaţie mergând pe o astfel de procedură”.

Alte articole: Anunțul momentului în România. Ministerul Muncii anunță ce salarii cresc de la 1 iunie