- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profituri mari la Guvern? Peste 200 de companii aflate sub controlul statului cu câștiguri în descreștere.

09 Oct, 09:38 • Oprea Alina
Peste 200 de companii sunt aflate sub controlul Guvernului. Se înregistrează profituri mari la Guvern, însă câștiguri mici la cele aproape 1.000 de companii ale autorităților locale
Profituri mari la Guvern? Peste 200 de companii aflate sub controlul statului cu câștiguri în descreștere.

Guvernul are sub control peste 200 de companii, acestea fiind afectate de anumiți factori de natură economică. Aceste 200 de companii din portofoliul Guvernului fac parte din lista celor mai mari, iar Profit.ro a efectuat câteva analize care să reflecte evoluția câștigurilor acestora. În prima jumătate a anului , rezultatul brut a fost de aproximativ 10,68 miliarde de lei, pe când în primele șase luni ale anului trecut s-a înregistrat un rezultat record de 11,3miliarde de lei. Veniturile totale au crescut la 44,7 miliarde de lei, dar câștigurile nu sunt în aceeași balanță, fiind într-o descreștere. Ceea ce a tras în jos câștigurile este majorarea cu 1,7 miliarde de lei a chletuielilor de natură salarială, conform celor de la Profit. 

Află mai mai multe despre: Guvernul a adoptat Planul de acțiune pentru Strategia națională privind economia circulară

Guvern
Guvern

Câte companii se află sub controlul statului

Numărul companiilor aflate sub controlul Guvernului s-a ridicat la 217, fță de 209, câte erau la începutul anului. După cele comunicate, impactul nu este major asupra acestor companii, întrucât, rezultatele reflectă activitatea unor companii mari de stat, cum ar fi cele de energie, care sunt aflate constant sub controlul statului. În luna iunie a anului 2022, numărul de salariați a fost de 163.442, iar în iunie 2023, numărul a avut parte de o creștere, ajungând la 166.166.

Profituri mari la Guvern, dar câștiguri mici la companii

Companiile din subordinea Guvernului, 217 la număr, au avut un rezultat brut de aproximativ 10,68 miliarde de lei în primele șase luni, iar cele 983 de companii din subordinea autorităților locale au avut un rezultat mai modest, 206,7 milioane lei, o situatie moderată. În prima jumătate a anului trecut au avut pierderi de 337 miliarde de lei.

Din punct de vedere al salariaților, numărul acestora a crescut considerabil în cadrul cellor locale față de societățile care sunt controlate de Guvern, de la 98.842 la 93.370 în iunie 2022.

Află mai multe despre: Guvernul oferă 200 de euro pentru fiecare zi de naștere. Care sunt condițiile pentru a primi acești bani