- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prognoza iernii 2023/2024. Meteorologii anunță o schimbare pronunțată. Fenomenul El Niño, principalul vinovat din spatele sezonului rece

23 Aug, 09:49 • Constantin Cristina
Prima prognoză meteo pentru iarna 2023-2024. Deși Europa fierbe la propriu, meteorologii au lansat prognoza cu avertismente specifice sezonului rece care urmează să vină.
Prognoza iernii 2023/2024. Meteorologii anunță o schimbare pronunțată. Fenomenul El Niño, principalul vinovat din spatele sezonului rece

Prognoza iernii 2023-2024 arată o influență evidență a noului fenomen El Niño, anunță meteorologii. Se remarcă o schimbare pronunță a tiparelor curentului cu jet, comparativ cu anul trecut, cu tendințe emergente pentru modelele meteorologice dinamice în centrul și estul Statelor Unite și în nordul Europei, a transmis antena 3 CNN.

Citește și: Meteo 17 – 20 august. Un nou val de caniculă în România. ANM anunță zonele în care temperaturile vor ajunge la 37 de grade

Prognoza iernii 2023/2024. Meteorologii anunță o schimbare pronunțată. Fenomenul El Niño, principalul vinovat din spatele sezonului rece

Acest fenomen va fi principalul vinovat din spatele sezonului de iarnă 2023-2024 în emisfera nordică. El Niño – Oscilația de Sud (ENSO) este o variație periodică neregulată a vântului și a temperaturii suprafeței mării peste Oceanul Pacific de Est tropical.

Efectele ENSO sunt mai puțin directe în Europa decât în America de Nord, deoarece sunt implicați și alți factori, cum ar fi modelul de presiune existent în Atlanticul de Nord, spun specialiștii.

De asemenea, experții de la severe-weather.eu au făcut două grafice pentru temperatură și precipitații pe baza datelor combinate din trecutul fenomenului El Niño În privința temperaturii, se poate remarca un semnal rece interesant în nordul Europei, dar și unul mai rece peste Europa de Vest.

Cele mai multe precipitații vor fi în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei. Europa de Vest este, de obicei, mai uscată într-o iarnă El Niño. Cel mai mare potențial de zăpadă pare să fie peste și în jurul regiunii alpine și spre altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și, desigur, peste părțile de nord-vest ale Scandinaviei.

prognoza iarna
prognoza iarna

În Europa sunt așteptate temperaturi mai calde decât media în majoritatea părților de vest și centrale ale continentului. Cele mai reci temperaturi se vor resimți în părțile de nord și nord-est ale continentului.

El Nino reprezintă un model climatic care descrie încălzirea neobișnuită a apelor de suprafață din Oceanul Pacific tropical de est. El Niño este „faza caldă” a unui fenomen mai amplu numit El Niño-Oscilația Sudică (ENSO). La Niña, „faza rece” a ENSO, este un model care descrie răcirea neobișnuită a apelor de suprafață ale regiunii.

prognoza iarna
prognoza iarna

El Niño și La Niña sunt considerate o parte oceanică a ENSO, în timp ce Oscilația Sudică reprezintă schimbările atmosferice ale acesteia. El Niño are un impact asupra temperaturii oceanelor, asupra vitezei și puterii curenților oceanici, asupra sănătății pescuitului de coastă și asupra vremii locale din Australia până în America de Sud și nu numai.

Alte articole: Meteo 14-16 august 2023. ANM anunță că vor fi și 6 grade Celsius