- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prognoza meteo pe 4 săptămâni a fost actualizată. ANM anunță când vin ploile

03 Oct, 20:01 • Bumbeneci Diana
Meteo octombrie 2023. Prognoza meteo pe 4 săptămâni a fost actualizată.
Prognoza meteo pe 4 săptămâni a fost actualizată. ANM anunță când vin ploile

În plină campanie de însămânțare a culturilor de toamnă, deficitul de apă din sol continuă să dea bătăi de cap fermierilor, conform prognozei meteo publicate marți de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2-30 octombrie.

Meteo octombrie 2023

Astfel, în săptămâna 2-9 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile extracarpatice. Totodată, cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii țări

Și în săptămâna 9-16 octombrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. De asemenea, regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Vezi și: Primii fulgi de zăpadă așteptați în România. Meteorologii Accuweather anunță când va ninge prima dată în sezonul rece 2023

meteo
meteo

În săptămâna 16-23 octombrie, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință spre deficit în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud, sud-est și la munte.

În săptămâna 16-23 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Abia în această ultimă săptămână a lunii octombrie regimul pluviometric va putea fi local excedentar, mai ales în zonele montane și sub-montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, se mai arată în prognoza meteo pe 4 săptămâni a ANM.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Vezi și: Eurostat anunță ce se întâmplă în trimestrul doi din 2023 cu evoluția prețurilor agricole

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult