- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul ConstructPlus 2024. Producătorii de materiale de construcţii pot depune dosarele pentru accesarea celor 600 mil. euro începând din februarie

12 Jan, 23:28 • Fundeanu Madalina
Încep finanţările ConstructPlus. Producătorii de materiale de construcţii pot depune dosarele pentru accesarea celor 600 mil. euro începând cu 15 februarie.
Programul ConstructPlus 2024. Producătorii de materiale de construcţii pot depune dosarele pentru accesarea celor 600 mil. euro începând din februarie

Companiile din domeniul construcţiilor care vor să acceseze bani pentru a se dezvolta prin programul ConstructPlus pot depune cereri începând cu data de 15 februarie 2024, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Dosarele se pot depune timp de o lună, până pe data de 15 martie 2024, conform datelor transmise de Ziarul Financiar.

Încep finanţările ConstructPlus. Producătorii de materiale de construcţii pot depune dosarele pentru accesarea celor 600 mil. euro începând cu 15 februarie

Programul are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/ sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Bugetul total alocat programului ConstructPlus este echivalentul în lei al sumei de 596 de milioane de euro pentru toată perioada de implementare, defalcat în două tranşe:

  • credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2023 – 2026
  • credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2029.

Bugetul alocat pentru anul 2024 este echivalentul în lei al sumei de 149 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și: Top 10 trenduri care vor marca arhitectura și construcțiile din România în 2024

materiale de construcții
materiale de construcții

Beneficiarii programului sunt întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică. În evaluarea proiectelor, ministerul va ţine cont de criterii precum:

  • locul realizării investiţiei,
  • tipul investiţiei,
  • deficitul comercial pentru categoria de produse vizată,
  • rentabilitatea cifrei de afaceri în ultimul exerciţiu financiar încheiat,
  • valoarea capitalului social subscris şi vărsat, în cazul întreprinderilor nou-înfiinţate.

Cât despre departajare, aceasta se va face în funcţie de contribuţia financiară a întreprinderii, potenţialul său economic şi specializarea întreprinderilor noi.

Finanţările oferite prin ConstructPlus vor putea acoperi maximum 75% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50 de milioane de euro (pentru o investiţie localizată în mediul urban), respectiv maximum 85% (dacă investiţia este localizată în mediul rural). Prin acest program de finanţare, industria producătoare de materiale de construcţii, un sector dominat de mari companii internaţionale şi de câţiva antreprenori locali, primeşte practic un imbold în vederea dezvoltării.

Vezi mai multe știri: O armată de roboți clone va munci în locul nostru, iar oamenii vor fi liberi să se distreze: „Scopul nostru este de a stimula unii dintre cei mai inteligente persoane din lume”