- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul „Rabla pentru sobe” este gata de lansare! Fechet: „E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe”

09 Nov, 09:41 • Bumbeneci Diana
Programul ”Rabla pentru sobe” ar putea fi lansat în acest sfârșit de an. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Programul „Rabla pentru sobe” este gata de lansare! Fechet: „E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe”

Programul ”Rabla pentru sobe” ar putea fi lansat în acest sfârșit de an. Despre noul proiect de mare anvergură a vorbit  ministrul mediului, Mircea Fechet. Conform oficialului, prima variantă a ghidului pentru acest program va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.

Programul ”Rabla pentru sobe” este gata de lansare

Prin noul proiect ce a fost propus pentru prima dată de Asociația Forestierilor din România (ASFOR), Ministerul Mediului vrea să stimuleze românii din mediul rural să-și înlocuiască sobele vechi cu unele mult mai eficiente din punct de vedere al randamentului consumului de lemn.

Rabla pentru sobe
Rabla pentru sobe

Vezi și: Ajutor încălzire locuință 2023-2024. Cine sunt românii care pot primi sprijin în perioada sezonului rece

„Programul cu sobele este în etapa în care scriem ghidul de finanțare. Am clarificat chiar ieri standardul pe care trebuie să-l respecte aceste sobe cu înaltă eficiență, discutăm despre un standard european care să asigure cel puțin 80-85%, spre deosebire de 20% sau mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională.

Ne gândim cel puțin la sobele care funcționează cu lemn de foc, bineînțeles că am putea să le luăm în calcul și pe cele care funcționează cu peleți sau cu brichete. Urmează să hotărâm în urma procesului de consultare publică și care este procentul pe care îl vom finanța din AFM, la fel cum vom hotărî și care este valoarea maximă a unei astfel de investiții pe care o vom finanța.

Eu îmi doresc într-un termen de maxim 2 săptămâni să avem un draft de ghid pe care să-l transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemne de foc”, a precizat ministrul Mircea Fechet ieri, într-o conferință de presă.

Rabla pentru sobe
Rabla pentru sobe

Momentan nu se știe valoarea exactă a voucherelor pe care le vor primi beneficiarii programului ”Rabla pentru sobe”, însă se vehiculează un sprijin în jurul valorii de 2.000 de lei.

Programul ”Rabla pentru sobe” a fost propus pentru prima dată Ministerului Mediului de către ASFOR în anul 2020, însă abia acum se concretizează această propunere.

„Beneficiarii vor fi persoanele din mediul rural, va fi un voucher pe care aceste persoane îl vor primi. Pentru a beneficia de acel voucher, cetățeanul trebuie să achiziționeze o sobă, un șemineu, o centrală, cu randament cât mai ridicat de ardere. E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe. (…) Prima dată când am mers cu acest program la minister a fost în 2020”, a precizat Ciprian Muscă, președinte ASFOR, pentru AGRO TV.

Poți citi și: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Schimbări de ultim moment. Mircea Fechet: „Ca ultimă soluție extremă, la care vreau să nu ajungem niciodată”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult