- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege. Lista localităţilor unde românii se pot pensiona mai devreme, fără să plătească penalizări, urmează să fie extinsă

09 Mar, 21:58 • Russo George
Numărul românilor care pot ieși la pensie mai devreme, fără să plătească penalităţi, pentru că au trăit în localități poluate, ar putea creşte din nou, după ce patru iniţiative legislative, care ar adăuga 20 de localităţi pe această listă. au ajuns pe masa Senatului.
Proiect de lege. Lista localităţilor unde românii se pot pensiona mai devreme, fără să plătească penalizări, urmează să fie extinsă

Primul proiect de lege adoptat luni de Senat prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii localităţilor Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș.

Condiţia necesară este ca să poată ieşi mai repede la pensie este ca acei oameni să fi trăit mai bine de 30 de ani în unul dintre oraşele de pe listă.

Un alt proiect adoptat luni de Senat prevede introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Aceastea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.

„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii proiectului.

Citeşte şi: România trebuie să-și ia adio de la intrarea în Schengen. „Șansele pentru 2023 sunt foarte proaste”

Cel de-al treilea dintre proiecte stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Al patrulea proiect de lege adoptat de senatori (cu doar câteva zile înaintea celor trei amintite) vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Mai exact, propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Codlea ar trebui să apară pe lista localităților poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece, potrivit inițiatorilor, a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom».

Citeşte şi: Rompetrol și KFC bat palma. Patru noi benzinării au fost construite pe A1, acolo unde vor exista restaurantele lanțului de fast-food