- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege. Punctul de pensie se va majora cu 13,8% începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar vârsta de pensionare se va egaliza!

09 Nov, 22:58 • Oprea Alina
Data de 1 ianuarie 2024 marchează majorarea pensiei cu un procent de 13,8%. Mai mult decât atât, luna septembrie a anului viitor se va institui o nouă formulă de recalculare a pensiilor, fiindcă va avea loc o nouă majorare!
Proiect de lege. Punctul de pensie se va majora cu 13,8% începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar vârsta de pensionare se va egaliza!

Un comunicat al Executivului arată că proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.

Odată cu data de 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va fi majorat cu un procent de 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Citește mai multe despre: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a tras semnal de alarmă. România nu are fonduri suficiente pentru Noua Lege a Pensiilor!

Punctul de pensie va fi majorat!

Dreptul la pensie este acordat după minim 15 nai de contribuții, fără a se lua în calcul perioadele necontributive (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică), potrivit proiectului.

Pensie majorată de la 1 ianuarie 2024!
Pensie majorată de la 1 ianuarie 2024!

Mai mult decât atât, vârsta de pensionare urmează să se egalizeze, însă această acțiune va fi efectuată în mod treptat, astfel că vârsta de pensionare va fi aceeași atât pentru bărbați, cât și pentru femei, 65 de ani.

„Noua lege vine să corecteze inechităţile dintre cei care au muncit la fel dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, dintre bărbaţi şi femei, între cei care încasează indemnizaţia minimă socială.”, a comunicat Guvernul, conform Antena 3.

Totodată, în cazul femeilor care sunt în concediu pentru creșterea copilului, această perioadă este considerată a fi contributivă, astfel că vârsta de pensionare va fi redusă cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

Mai mult decât atât, vor fi acordate puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, formula fiind umrătoarea: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

„De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.

Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş.”, potrivit a ceea ce a comunicat Guvernul, conform Agerpres.

Citește mai multe despre: Noua Lege a Pensiilor. Economistul, Cristian Păun, aduce contra argumente: „Vorbim undeva la 120 de miliarde în plus.”