- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Lege a Pensiilor. Economistul, Cristian Păun, aduce contra argumente: „Vorbim undeva la 120 de miliarde în plus.”

09 Nov, 20:35 • Oprea Alina
Cristian Păun, un cunscut economist, blamează decizia de creștere a pensiilor! Acesta susține că este o promisiune frumoasă, întrucât România nu are suficient capital de a face acest lucru!
Noua Lege a Pensiilor. Economistul, Cristian Păun, aduce contra argumente: „Vorbim undeva la 120 de miliarde în plus.”

Cetățenii români se așteaptă la o creștere masivă a pensiilor, însă economistul Cristian Păun vine cu contra-argumente asupra acestui subiect. Într-adevăr, este o promisiune frumoasă, însă România nu pare a avea fonduri suficiente pentru această creștere. În decursul zilei de astăzi, 9 noiembrie, ședința Guvernului a fost amânată de dpuă ori după ce Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a refuzat să semneze proiectul privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

Noua Lege a Pensiilor este una dintre cele mai discutate, întrucât au fost luate multiple decizii care au afectat, sau nu au afectta poporul român.

Citește mai multe despre: Șeful Casei Naționale de Pensii explică marea recalculare a pensiilor. „Românii vor primi 0,25 de puncte pentru fiecare an ce trece de 25 de ani vechime, 0,75 de puncte pentru cei care muncesc peste 30 de ani”

Cristian Păun, despre impactul bugetar ar creșterii pensiilor!

„Ar trebui să ne gândim la cifre, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Pentru majorarea de 14% (cea promisă de la 1 ianuarie) e nevoie de undeva la 16 miliarde în plus, asta înseamnă 3 miliarde de euro, adică 300 de kilometri de autostradă. Asta ca să vă faceți o imagine corectă asupra dimensiunii problemei vizavi de sistemul public de pensii.

Un Economist contraargumentează Legea Pensiilor!
Un Economist contraargumentează Legea Pensiilor!

Din ce am văzut în cifre, majorarea care ar trebui să se întâmple din septembrie anul viitor, acel 40% pe medie – și aici e o discuție, că am văzut că media înseamnă 1% pentru unele pensii, probabil cele mari, și 80% pentru pensiile mici și foarte mici, probabil cele sociale pentru care nu s-a cotizat suficient 35 de ani – acolo am văzut 33 de miliarde pe lunile septembrie – decembrie, deci pe 4 luni. Înmulțiți cifra asta cu 3, adică 4 luni ori 3, și vedem că mai adăugăm încă 100 de miliarde numai prin acea lege a pensiilor care face corecția din septembrie.

Vorbim undeva la 120 de miliarde în plus, bani pe care nu cred că-i avem. 120 de miliarde, pe cifrele comunicate de Guvern, adică undeva la 20 și ceva de miliarde de euro. E enorm, din punctul meu de vedere e enorm”, a comunicat Cristian Păun pentru B1TV, potrivit știripesurse.

Citește mai multe despre: Ministrul Muncii, reacție dură în cadrul ședinței de guvern din cauza Legii Pensiilor: „Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals”