- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect. Noi propuneri pentru reabilitarea clădirilor din București. Primăria Capitalei și primăriile de sector își împart ariile de competență

24 Jul, 20:28 • Lupu Alexandra
Cum vor fi reabilitate clădirile din București. Proiect de hotărâre.
Proiect. Noi propuneri pentru reabilitarea clădirilor din București. Primăria Capitalei și primăriile de sector își împart ariile de competență

O nouă propunere pentru reabilitarea clădirilor din București! Primăria Capitalei și sectoarele își împart ariile de competență în ceea ce privește măsurile pentru reducerea riscului seismic, informează profit.ro.

Cum vor fi reabilitate clădirile din București

Un nou proiect de hotărâre propune ca  Primăria Capitalei și primăriile de sector să își împartă ariile de competență în ceea ce privește măsurile pentru reducerea riscului seismic. Proiectul va fi dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei. În acest fel, aria de competență în care va acționa Primăria Capitalei include zonele construite protejate și clădirile pentru care au fost încheiate acte cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), precum și clădirile aflate în administrarea Municipalității.

Citește și despre: Primăria Capitalei, proiecte de peste 50 milioane de lei pentru digitalizarea spitalelor. Sunt vizate 9 spitale din București

În ceea ce privește aria de competență a primăriilor de sector, ea se va desfășura în limitele teritoriale ale subunităților administrativ teritoriale. După finalizarea programului de evaluare vizuală rapidă, vor fi transmise către AMCCRS și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București formularele completate în vederea centralizării și actualizării permanente a datelor urbane ale Municipiului București, independent de transmiterea bazei de date către MDLPA.

Primăriile din țară trebuie să dispună începerea evaluării vizuale până la data de 1 ianuarie 2025. Evaluarea trebuie finalizată până pe data de 1 iunie 2026.

„Prin evaluarea vizuală rapidă se stabilește un nivel de prioritate, pe baza unui punctaj, pentru realizarea investițiilor. Punctajul este stabilit ținând cont de caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor”, prevede referatul de aprobare.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, menționa pe data de 30 mai că un număr aproximativ de 20.000 de imobile din București trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Concret, vorbim despre 20.252 de blocuri cu cel puțin 3 etaje, construite înainte de 1978.

Clădiri
Clădiri

Nicușor Dan propunea la acel moment ca primăria generală să evalueze clădirile care fac parte din zonele protejate, iar primăriile de sector să se ocupe de imobilele aflate pe raza respectivelor unități administrativ-teritoriale. Astfel, Primăriei Capitalei i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 – 1.186 imobile, Primăriei Sectorului 2 – 3.938 imobile. Primăriei Sectorului 3 – 2.040 imobile, Primăriei Sectorului 4 – 2.464 imobile, Primăriei Sectorului 5 – 5.552 imobile, Primăriei Sectorului 6 – 919 imobile.

„Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele și unde punem banii pentru consolidări”, preciza Nicușor Dan.

Directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a afirmat că în timpul evaluării sunt colectate date despre tipul constructiv al clădirii, numărul de scări, regimul de înălțime, funcțiunea imobilului și date cadastrale.

„În mod concret, estimăm că Administrația Municipală pentru Consolidare va începe evaluarea vizuală pentru consolidare cel mai târziu la începutul lunii septembrie. Avem deja elaborat caietul de sarcini, avem zonele identificate. Inițiem procedura în perioada imediat următoare. Estimăm că la început de septembrie, sfârșit de august, să putem aveam un contract încheiat”, a afirmat Munteanu.

Te-ar putea interesa și: Primăria Sectorului 3 investește 133 milioane lei pentru mâncarea elevilor. Elevii din 23 de școli vor beneficia de o masă de maximum 15 lei pe zi