- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect nou în România. Consumatorii vor recunoaște mai ușor produsele alimentare românești în magazine! Eticheta care urmează să fie introdusă

12 May, 09:33 • Lupu Alexandra
Eticheta „De Origine România – DOR” ar putea apărea în magazine! Consumatorii vor recunoaște mai simplu produsele alimentare românești.
Proiect nou în România. Consumatorii vor recunoaște mai ușor produsele alimentare românești în magazine! Eticheta care urmează să fie introdusă

Un nou proiect legislativ în România. Eticheta Eticheta „De Origine România” ar putea apărea în magazine, la produsele neprelucrate, cultivate sau obținute pe teritoriul țării, precum și în rândul celor prelucrate, obținute tot pe teritoriul național, care conțin cel mult 25% din greutate ingrediente nelocale, ce nu pot fi înlocuite, spune profit.ro.

Eticheta „De Origine România – DOR”

Autorii proiectului s-au arătat îngrijorați de faptul că autonomia alimentară națională s-a pierdut în alte sectoare strategice naționale, precum planificația și produsele lactate. Prin eticheta „De Origine România – DOR”, consumatorii vor avea acces mai rapid la produsele alimentare românești de pe raftul magazinelor.

„Majoritatea investiţiilor închise au fost finanţate prin programele europene, la fel ca şi fermele care nu au mai reuşit să îşi găsească cumpărători pentm produsele lor.

Marii comercianţi internaţionali de cereale şi-au continuat activitatea profitabilă de export, activităţile speculative generând creşterea preţurilor pe piaţă, dar fără corespondenţă în majorarea veniturilor fermierilor.

Drept consecinţă, modelul european de acordare a subvenţiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diverse constrângeri europene este ”sabotat” în sensul că suportul financiar destinat obţinerii de produse finite la preţuri competitive a fost ”exportat” prin comerţul extern cu materii prime”, spun inițiatorii proiectului.

Citește și despre: Românii preferă produsele din gama „Gusturi româneşti”, dar banii pe care îi dau pe aceste produse ajung în altă ţară. Cine câştigă, de fapt

Eticheta „De Origine România – DOR”
Eticheta „De Origine România – DOR”

Producătorii și procesatorii români vor avea acces la schema de certificare voluntară „De Origine România”. Eticheta în cauză garantează că produsul alimentar achiziționat din magazin este realizat pe teritoriul țării și asigură că el este fabricat din materii prime de origine românească. Pentru a beneficia de etichetarea voluntară DOR, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. În cazul produselor neprelucrate, reproducerea, cultivarea sau producția (inclusiv recoltarea și mulsul în cazul vacilor, ovinelor și caprelor) trebuie să aibă loc pe teritoriul României. În cazul cărnii, aceasta trebuie să fie obținută de la animale născute, crescute și sacrificate în țară. În cazul produselor de origine animală, altele în afară de carne, acestea trebuie să fie obținute de la animale crescute pe teritoriul țării.
  2. În cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora trebuie să aibă loc din produse neprelucrate, obținute în consens cu prevederile de la litera a. În conținutul lor, este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu cele similare produse în România.

Ministerul Agriculturii va înființa și administra Registrul Național al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”. Documentul va fi în format digital și va fi administrat de Ministerul Agriculturii. Lista va cuprinde toți beneficiarii care au obținut certificatul DOR. Solicitanții care vor să participe la schemă trebuie să transmită un dosar care să cuprindă următoarele documente:

  1. Cerere tip de certificare voluntară;
  2. Atestatul de producător;
  3. Lista produselor pentru care solicită certificarea și înregistrarea;
  4. Numărul autorizației sau înregistrării sanitar-veterinară pentru locația în care se produc și / sau procesează produsele pentru care se solicită certificarea și înregistrarea;
  5. Caietul de sarcini, care să cuprindă fotografii și caracteristicile fiecărui produs agroalimentar (flux tehnologic, ingrediente, formă, mod de ambalare);
  6. Declarația pe propria răspundere care să ateste originea ingredientului primar;
  7. Declarația pe propria răspundere în ceea ce privește arealul în care se produce și / sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea și înregistrarea.

Ministerul Agriculturii trebuie să verifice dosarul solicitantului în termen de 30 zile de la depunere. În cazul în care constată că toate criteriile sunt îndeplinite, înscrie produsul în Registrul Național al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine Română – DOR”. Ulterior, Ministerul Agriculturii trebuie să elibereze certificatul DOR și să-i comunice solicitantului decizia finală.

Eticheta poate fi folosită pe o perioadă nedeterminată, însă doar în condiția în care elementele care stau la baza emiterii certificatului și înscrierii în registrul menționat nu sunt modificate. Utilizarea etichetei, fără respectarea condițiilor prevăzute, se va pedepsi conform prevederilor din Legea nr. 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu clienții și consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană, în ceea ce privește protecția consumatorilor. Proiectul mai prevede ca, începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii să asigure resursele financiare necesare pentru promovarea schemei de certificare voluntară.

Citește și: Locuitorii din Capitală se declară afectați de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare. Sondaj CURS: 90% dintre bucureșteni se așteaptă ca majorările să continue