- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect. Românii care se deplasează cu trotinetele electrice ar putea primi amenzi de la Poliția Locală

28 Aug, 09:51 • Lupu Alexandra
Un nou proiect legislativ. Conducătorii de trotinere electrice ar putea fi amendați de Poliția Locală. Iată mai multe informații.
Proiect. Românii care se deplasează cu trotinetele electrice ar putea primi amenzi de la Poliția Locală

Decizie fără precedent. Guvernul României a transmis Parlamentului că este de acord cu proiectul legislativ prin care Poliția Locală ar avea dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere și în cazul românilor care se deplasează cu trotinetele electrice, informează profit.ro.

Amenzi pentru conducătorii trotinetelor electrice

În prezent, Poliția Locală constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală. Totodată, polițiștii au posibilitatea de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale în ceea ce privește oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.

Citește și despre următorul subiect: Amenzi mai mari de la ANAF. Inspectorii pot stabili un plan de sume suplimentare pentru firmele pe care le controlează

Guvernul României a transmis Parlamentului că este de acord cu proiectul legislativ prin care Poliția Locală ar avea dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere și în cazul românilor care se deplasează cu trotinetele electrice. Autorii proiectului susțin măsura propusă prin pericolul la care sunt expuși pietonii, dar și prin numărul mare de accidente rutiere produse din cauza folosirii trotinetelor electrice, ca urmare a nerespectării normelor legale.

Inițiatorii spun că este necesară modificarea legii poliției locale prin adăugarea atribuției de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale în domeniul trotinetelor. Ca urmare, potrivit proiectului, poliția locală „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală”. Guvernul a transmis că susține adoptarea inițiativei legislative, iar singura observație pe care o face are la bază o recomandare de reformulare a titlului, în așa fel încât acesta să exprime operațiunea juridică promovată.

Prin trotinetă este înțeles: „vehicul cu 2 sau 3 roți, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu 2 roți, respective la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roți, a cărei viteză prin construcție este mai mare de 6 km/h dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric”.

Trotinete
Trotinete

Potrivit Codului rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: ”conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament, conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției de trecere la culoarea roșie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicațiilor ori dispozițiilor polițistului rutier, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicției privind interacțiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori a interdicției privind circulația în interiorul sau în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligației de a circula cu viteză redusă, a obligației de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligației de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, stabilite prin regulament”.

Vezi și: Noi reguli pentru șoferi! Românii care nu respectă legea se aleg cu amenzi usturătoare