- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiectele generoase ale României pentru tranziția la energia verde pot duce la consecințe grave! Ce trebuie să respecte țara pentru a nu risca tarife imense la facturi

01 Jun, 18:20 • Constantin Cristina
Dacă nu sunt respectate o serie de riscuri de către proiectele numeroase pe care le are România cu privire la tranziția la energie verde, atunci poate duce la urmări grave.
Proiectele generoase ale României pentru tranziția la energia verde pot duce la consecințe grave! Ce trebuie să respecte țara pentru a nu risca tarife imense la facturi

Proiectele numeroase ale României pentru tranziția la energia verde, pot duce la urmări grave dacă nu sunt respectate condițiile necesare, a transmis antena 3 CNN.

Citește și: Ce se întâmplă cu prețurile la energie. Răzvan Nicolescu aruncă bomba. ”Prețurile vor rămâne mari, soluția e eficiența energetică”

Proiectele generoase ale României pentru tranziția la energia verde pot duce la consecințe grave! Ce trebuie să respecte țara pentru a nu risca tarife imense la facturi

Mai multe surse de energie regenerabilă, fără un plan concret și bine pus la punct pot duce la o catastrofă. Adică un consum în rețea foarte scăzut, situație în care distribuitorii se văd nevoiți să mărească puternic prețurile la energie pentru a acoperi gaura. iar acest lucru conduce la venirea unor facturi cu sume uriașe.

Conferința Națională Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă a stabilit riscurile proiectelor precizate mai sus.

„România şi-a propus o ţintă de 30,7% la sfârşitul anului 2021. Prin PNRR, am ridicat ţinta la 34% şi acum ne uităm şi ne gândim să o ducem spre 36-38% tocmai pentru a impulsiona şi mai mult investiţiile în energie regenerabilă. Astăzi, am ajuns la o cifră de peste 650 MW instalaţi într-un an de zile în prosumatori de energie regenerabilă”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Deși trecerea la o astfel de energie pare benefică și necesară, există și riscuri ca în orice alt lucru. Consumul din rețea se reduce, iar distribuitorii și producătorii sunt cei mai afectați din acest calcul. De aceea, aceștia fac apel la autorități pentru a găsi cât mai repede o măsură, a informat sursa citată.

proiecte, energia regenerabilă
proiecte, energia regenerabilă

„Această scădere care a avut loc pe data de 16 aprilie trebuie să analizăm foarte bine, am analizat şi am constatat că aceasta s-a datorat şi prosumatorilor care, în momentul de faţă, reprezintă aproape 650 MW, aproape cât grupul de la Cernavodă. Dacă investiţiile se vor face fără să ţinem cont de ce înseamnă consum ne vom trezi peste câţiva ani, când proiectele vor fi implementate, cu facturi foarte mari date de cei care trebuie să îşi recupereze investiţiile. E vorba de transportatori şi distribuitori”, a precizat Gabriel Andronache, vicepreşedintele ANRE.

„Avem nevoie de un integrator de ţară care să ştie în fiecare moment ce face fiecare operator de linie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene derulează fonduri pe energie, Ministerul Energiei are miliarde cu 20 de oameni şi se consideră prea puţin important să se dea 100 de oameni acolo. Fiecare om are miliardul lui.

Avem la Ministerul Dezvoltării, avem la Ministerul Mediului Casa Verde şi ne vom confrunta în curând cu un tsunami al curentului electric de megawaţi produs pe nişte străzi care se injectează în joasă tensiune. Pentru că fiecare are o casă, un teren şi livrează în reţea. Şi vedem după aia ce o ieşi. Ştim ce o să iasă. Acest integrator ar trebui să fie o entitate extrem de puternică la nivelul Guvernului care să urmărească ca această energie să fie construită pe orizontală sustenabil”, a explicat şi Marian Dobrilă, director de dezvoltare TDP Partners.

Alte articole: Egalitate între energie verde și combustibili fosili în 2022. Miliarde de euro investiți în regenerabile. Iată cum va arăta viitorul