- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Montarea repartitoarelor este necesară până la data de 31 decembrie 2023!

09 Nov, 21:49 • Oprea Alina
Prorpietarii de apartamente trebuie să facă asta! Radu Opaina, Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a adus la cunoștință faptul că repartitoarele nu sunt obligatorii, întrucât acestea funcționează precum niște termometre, nu ca un contor.
Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Montarea repartitoarelor este necesară până la data de 31 decembrie 2023!

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina, fost director RADET, afimră că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, dat fiind că acestea nu funcționează ca un contor, ci ca un termometru.

Monatrea repartitoarelor este obligatorie pentru proprietarii de apartamente, potrivit legii emise, până la data de 31 decembrie 2023. Cetățenii români trebuie să aibă la cunoștință faptul că aceștia riscă amenzi de până la 1.000 de lei în cazul în care nu montează repartitoarele.

„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede.”, a comunicat Radu Opaina pentru Gândul Exclusiv.

Citește mai multe despre: Amenzi imense pentru românii care nu-şi montează repartitoare. Radu Opaina, fost şef RADET, face acuzaţii dure: „Nu măsoară consumul, e propagandă mincinoasă, distrug sistemul”

Repartitoare necesare pentru apartamente!
Repartitoare necesare pentru apartamente!

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta!

Radu Opaina pune focusul asupra faptului că aceste repartitoare nu reprezintă un contor, ci un termometru, asfel, proprietarii de apartamente trebuie să aibă în vedere acest aspect.

„Să ne înțelegem, repartitorul nu este un contor, el este un termometru, pe ce îl pun, pe corp, pe calorifer, sau pe o țeavă, și spune ce temperatură este acolo. Asta nu înseamnă că îmi măsoară mie consumul de căldură, de energie termică, de gigacalorie, pe care eu trebuie să-l plătesc, și care este adevărat.

Preia o temperatură și face o interpretare, și s-a demonstrat de-a lungul timpului că aceste cifre au fost total greșite. Ele au fost inventate pentru reglarea confortului, nu pentru reglarea consumului, așa cum propaganda minicinoasă spune.”, adaugă Radu Opaina, conform Bugetul.ro.

Iată ce spune legea.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Repartitoare pentru apartamente până la data de 31 decembrie 2023!
Repartitoare pentru apartamente până la data de 31 decembrie 2023!

Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire.”, așa arată legea, porivit susrsei citate anterior.

Citește mai multe despre: Obligatoriu pentru persoanele racordate la sistemul centralizat de încălzire! 7 milioane de români sunt vizaţi. Amenzi uriaşe pentru nerespectarea legii