- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obligatoriu pentru persoanele racordate la sistemul centralizat de încălzire! 7 milioane de români sunt vizaţi. Amenzi uriaşe pentru nerespectarea legii

08 Feb, 22:35 • Stefan Simion
Românii racordați la sistemul centralizat de încălzire sunt obligați prin lege să-și monteze repartitoare până la sfârşitul anului în curs. În caz contrar, riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Obligatoriu pentru persoanele racordate la sistemul centralizat de încălzire! 7 milioane de români sunt vizaţi. Amenzi uriaşe pentru nerespectarea legii

Cei care depind încî de racordați la sistemul centralizat de încălzire şi nu şi-au montat încă centrale de apartament trebuie să ştie că au obligaţia de a-şi monta repartitoare pe calorifere până la 31 de cembrie 2023. Este vorba de aproximativ şapte milioane de români care stau la bloc.

Obligatoriu pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire

Şi nu doar proprietarii apartamentelor au această obligaţie, dar şi sediile de firme. Montarea repartitoarelor de căldură se face pe fiecare calorifer în parte.

Cei care refuză să-și monteze repartitoare de căldură riscă o amendă de până la 1.000 de lei.

Legea a fost adoptată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie 2023, după ce a fost amânată de două ori. Iniţial, potrivit legii Eficienței Energetice nr. 121/2014, cetățenii trebuiau să-și monteze repartitoare până pe 31 decembrie 2021. Însă, în 2021, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege depus de parlamentarii USR privind amânarea cu un an a termenului pentru montarea repartitoarelor de căldură, până pe 31 decembrie 2022.

La câteva zile după expirarea termenului, preşedintele Iohannis a adoptat o nouă modificare a legii care prevedea prelungirea termenului cu încă un an.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că, ”pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire.”

Citeste si România nu este pregătită de cutremur! Prefectul Capitalei susține că blocurile ar trebui demolate, nu consolidate

Cât te costă să-ţi montezi repartitor

Repartitoarele măsoară energia termică ce se consumă pe parcursul unei luni. Aceste mici dispozitive sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară căldura dată de calorifer și altul aerul cald din cameră. Aparatul înregistrează consumul doar în cazul în care temperatura radiatorului este mai mare decât temperatura aerului din cameră. Așadar, nu contează dacă în încăpere există și o altă sursă de încălzire, de exemplu o aerotermă.

Repartitoarele trebuie să fie montate doar de firmele autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul ANRE. Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 și 70 de lei, dar acesta nu este singurul cost pe care locatarul trebuie să-l suporte. Cetățenii au şi obligaţia de a suporta citirea lunară care este între 2 și 7 lei pentru fiecare calorifer.

De menţionat că, începând cu anul 2027, cei care au deja repartitoare, dar care nu se pot citi de la distanță au obligaţia să le înlocuiască cu unele performante.

Citeste si Amenzi uriaşe pentru cei care nu curăţă zăpada de pe trotuarul din faţa casei sau a blocului. Este sancţionată şi depozitarea necorespunzătoare a zăpezii

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult