- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Protest de amploare pe șantierul naval Mangalia. După ce olandezii de la Damen au oferit majorare salarială de doar 100 de lei, angajații au ieșit în stradă

09 Jan, 17:11 • Bumbeneci Diana
Angajații de pe șantierul naval din Mangalia au protestat astăzi. Aceștia solicită salarii mai mari, după ce liderul olandez le-a majorat veniturile cu doar 100 de lei.
Protest de amploare pe șantierul naval Mangalia. După ce olandezii de la Damen au oferit majorare salarială de doar 100 de lei, angajații au ieșit în stradă

Angajații Șantierului Naval Mangalia au organizat astăzi o serie de proteste în fața clădirii în care își desfășoară activitatea conducerea Șantierului Damen. Decizia angajaților de a protesta a fost luată deoarece liderul olandez Damen refuză să acorde o majorare a veniturilor salariale, majorare care să fie corelată cu rata inflației. Anunțul a fost făcut astăzi de Sindicatului Liber Navalistul.

Protest de amploare pe șantierul naval Damen Mangalia

Este a cincea zi în care au loc astfel de proteste la şantierul Damen. Salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că la negocierile colective angajatorul nu a ţinut cont de evoluţia inflaţiei, acordând doar o majorare de 100 de lei, iar în timp ce noi negociam şi ni se spunea că nu pot acorda mai mult de atât, deoarece nu au posibilităţi financiare, am aflat că au acordat în mod arbitrar şi preferenţial un bonus substanţial în valoare netă de 2.300 de lei unui număr de salariaţi despre care nici la momentul ăsta nu ştim exact câţi.

Din informaţiile transmise de salariaţi ar fi cam unul, doi, de la fiecare echipă, spunând că sunt bonusuri de performanţă, însă societatea asta nu are performanţe, iar dacă unii salariaţi au performanţă ar trebui să existe transparenţă şi să ştim şi noi cine a beneficiat de acest bonus şi dacă l-a primit în mod meritat – şi nu din alte considerente”, a declarat, pentru Agerpres, Laurenţiu Gobeajă, preşedintele Sindicatului Liber Navalistul.

Protest Damen
Protest Damen

Conform informațiilor transmise de reprezentanții sindicatului, se pare că ultima propunere a sindicatului a fost de majorare a tuturor salariilor din grilă cu 265 de lei. Pentru a nu crea probleme de producție, angajații au protestat doar pe timpul pauzelor de muncă.

Nu putem declanşa un conflict de muncă, un protest, o grevă în perioada în care contractul încă este în vigoare, este valabil – aşa prevede legea. În schimb, putem organiza acţiuni de protest în afara duratei programului de lucru sau în afara şantierului – şi asta intenţionăm să facem în continuare”, a subliniat Gobeajă.

Potrivit oficialului, sindicaliştii  au în plan să transmită o scrisoare deschisă acţionarilor: atât reprezentantului statului român, cât şi la Damen Olanda.

Vom organiza alte acţiuni de protest, vom sesiza autorităţile că nu se respectă nici contractul. Deja avem un proces în instanţă referitor la asta. Vom sesiza autorităţile că angajatorul nu ne transmite informaţii şi, potrivit noii legi a Dialogului social, netransmiterea acestor informaţii se consideră contravenţii şi se sancţionează cu amendă între 15.000 şi 20.000 de lei. Vom face tot ce ne stă în putinţă, astfel încât să determinăm membrii directoratului să reia negocierile”, a adăugat acesta.

Ai mai putea citi și: Dictatură generală în Rusia! Putin rupe toate relațiile cu Europa și ia decizii radicale!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult