- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proteste masive în România. Angajații ANAF au intrat în grevă. Provocare pentru premierul Marcel Ciolacu

25 Aug, 11:08 • Stefan Simion
Noi probleme pentru Guvernul României. Angajații ANAF din mai multe orașe din țară ies la proteste. Vor salarii mai mari, nu reduceri de bonusuri și sporuri. 
Proteste masive în România. Angajații ANAF au intrat în grevă. Provocare pentru premierul Marcel Ciolacu

Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat desfășurarea de noi proteste în cursul zilei de vineri, 25 august, la mai multe administrații fiscale din țară.

„La această oră, au loc proteste în câteva administraţii fiscale din ţară. Având în vedere că este încă dimineaţă, numărul protestelor ar putea creşte”, a transmis BNS.

Potrivit sindicaliștilor, proteste se desfășoară la Iași, Piatra Neamț, Slobozia și Baia Mare.

Și joi au avut loc astfel de acțiuni, inclusiv în fața Ministerului de Finanțe.

De asemenea, Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea” a transmis că greva de desfășoară perfect legal.

„Cu toate piedicile puse de ‘prietenii noştri’, trebuie să aratăm că SOLIDARITATEA este prima şi singura organizaţie sindicală care a organizat vreodată o grevă in ANAF si MF. Până acum au fost doar proteste spontane, pichetări sau proteste cu banderole. Pentru asta vă mulţumesc încă odată”, au mai precizat reprezentanţii sindicatului, potrivit agenției News.

În cursul acestei săptămâni, la Ministerul de Finanțe a avut loc un miting de protest. De asemenea, peste 15.000 de angajați de la MF au desfășurat proteste spontane în data de 11 august, nemulțumiți de propunerile premierului Marcel Ciolacu, de reducere a cheltuielilor bugetare.

Prima reacție a Guvernului, pe fondul protestelor de la ANAF

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a oferit o reacție pe fondul protestului.

„Promisiunile pe care le-am făcut sindicatelor din finanţe săptămâna trecută au fost ghidate de responsabilitatea noastră în raport cu dezvoltarea economică echilibrată şi sustenabilă a ţării.

Mi-am asumat că mă voi lupta pentru profesioniştii care fac diferenţa. În acest sens, depunem eforturi pentru a ne asigura că propunerile agreate ajung pe masa Guvernul României săptămâna aceasta. Astăzi, majoritatea sindicatelor au avut la Ministerul Finanţelor reprezentanţi care au putut vedea Memorandumul ce cuprinde demersurile agreate pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, document cu care au fost de acord.

Cu această ocazie, ne-au transmis că vor amâna acţiunile de protest pe care le pregăteau”, a arătat Marcel Boloş, luni seară, într-o postare pe Facebook.

Pe 11 august, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a dat asigurări, în contextul protestului spontan al angajaţilor instituţiei, că toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile.

„Un lucru cu care le-am spus însă că nu sunt de acord şi pe care îl voi susţine în continuare este ca angajaţii cu venituri foarte mari să primească şi diferite beneficii suplimentare, la care omul de rând nu ajunge nici să spere”, a adăugat liberalul. Boloş s-a întâlnit şi atunci cu reprezentanţii principalelor sindicate din domeniu.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult