- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Protestul s-a încheiat la Petromidia. Angajații au primit promisiunea că vor avea încă 1.500 de lei la salariu și 3.000 de lei primă de iarnă

06 Dec, 17:27 • Bumbeneci Diana
Protestul la Petromidia a ajuns la final, după lungi dezbateri purtate astăzi. Salariații vor avea încă 1500 de lei la salariu, începând cu 2023, iar în curând vor primi și o primă de 3000 de lei.
Protestul s-a încheiat la Petromidia. Angajații au primit promisiunea că vor avea încă 1.500 de lei la salariu și 3.000 de lei primă de iarnă

Protestul Petromidia a ajuns la final. Angajații au reușit să convingă autoritățile în legătură cu doleanțele lor. Mai exact, sindicaliștii au convenit cu patronatul o creştere salarială cu 1.500 de lei începând cu 1 martie 2023 şi adaptarea acesteia, anual, la rata inflaţiei, anunță Agerpres.

Protestul Petromidia a luat sfârșit

Potrivit liderului de sindicat de la Petromidia, Petre Tancău, conducerea rafinăriei le-a dat deja angajaţilor prima promisă pentru trei luni de iarnă, de 3.000 de lei.

Câteva sute de angajaţi ai rafinăriei Rompetrol Petromidia au protestat, marţi, în curtea societăţii, oamenii fiind nemulţumiţi că nu li se măresc salariile, iar negocierile în acest sens cu patronatul au fost amânate până în februarie-martie anul viitor.

Liderului de sindicat de la Petromidia, Petre Tancău, a spus la începutul protestului că este vorba de o acţiune spontană, în condiţiile în care cu un salariu de circa 3.000 de lei un angajat nu îşi poate întreţine familia. Negocierea contractului colectiv de muncă a fost finalizată, mai puţin partea privind creşterea salarială, angajaţii cerând o majorare cu 1.500 de lei.

Protest Petromidia
Protest Petromidia

„Ieri am avut ultimele discuţii cu administraţia, privind finalizarea negocierii creşterilor salariale, şi răspunsul primit a fost că ne vom întâlni prin februarie, martie şi le vom finaliza, vom discuta atunci. Au spus că ne dau o primă de 1.000 de lei acum, la sfârşitul anului, pentru ianuarie, februarie. Le-am adus la cunoştinţă, dar oamenii nu au acceptat aşa ceva”, declarase Tancău.

Potrivit celor transmise de oficial, cei care au fost în tura de noapte au rămas în continuare la serviciu, astfel încât procesul de producţie să nu fie întrerupt.

„Ei s-au înţeles între ei, unii protestează, alţii muncesc, este înţelegerea lor, este o mişcare spontană. De acum două săptămâni tot îmi cereau să le dau un răspuns ferm cu ce le spune administraţia”, afirmase liderul sindical.

La rafinăria Rompetrol Petromidia lucrează aproximativ 2.000 de angajaţi. Este cea mai mare rafinarie din România şi una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei, cu impact semnificativ în zona Dobrogei şi pe plan naţional.

În 2021, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 4,6 milioane de tone de materii prime, obţinând 1,13 milioane de tone de benzină şi aproape 2,5 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

Ai mai putea citi: Studiu. Românii nu resimt prea mult criza. Cheltuielile pentru ieșitul în oraș în 2022, mai mari cu peste 30% față de 2021

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult