- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Radu Burnete, director executiv Concordia, susține că reducerea pragului maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică reprezintă o măsură care va avea efecte negative asupra consumatorilor

30 Jun, 19:07 • Bocioacă Bianca
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, critică decizia parlamentarilor de a reduce pragul maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică.
Radu Burnete, director executiv Concordia, susține că reducerea pragului maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică reprezintă o măsură care va avea efecte negative asupra consumatorilor

Radu Burnete susține că decizia luată pe repede-înainte de către parlamentari de a reduce pragul maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică se va răsfrânge puternic asupra consumatorilor.

Parlamentarii au trecut mai departe o lege prin care au redus de la 1.300 de lei /MWh la 900 lei/MWh prețul maxim de decontare pentru energia electrică cumpărată de furnizori și vândută clienților la preț plafonat. Amendamentul depus în acest sens de PSD și PNL a trecut în mai puțin de 24 de ore prin procedura de la Camera Deputaților, iar în acest moment proiectul merge la promulgare.

Citește și: Consiliul Concurenței desființează propunerea lui Ciolacu. Plafonarea adaosului comercial ar putea duce, de fapt, la scumpirea alimentelor de bază

Furnizorii critică măsura și susțin că este discreționară și neconstituțională, că întârzie revenirea pieței locale la condiții  optime și competitive pentru clienți și că nu există niciun fundament juridic sua economic care să justifice acest plafon.

Radu Burnete critică decizia parlamentarilor

„Prețurile la alimente au făcut știrile zilele acestea, dar astăzi mă văd nevoit să atrag atenția asupra pieței de energie a cărei evoluție are o legătură puternică cu costul bunurilor de larg consum. Într-o lipsă totală de transparență și fără a consulta industria, Parlamentul României a decis să mențină un plafon în valoare fixă de decontare pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice. Stabilirea unei valori fixe, în baza unor evoluții contextuale, pentru o perioadă scurtă de timp, care nu iau în considerare volatilitatea și dinamica pieței de energie induce implicit un risc pentru strategiile viitoare de achiziție. Furnizorii vor fi reticenți în a achiziționa energia necesară existând riscul ca prețul înregistrat să nu fie recunoscut prin procedura de decontare în vigoare. Nu vorbim despre plafoanele clientului final. E vorba despre plafonul de achiziție a mărfii pe care ANRE îl recunoaște furnizorilor la decontare. Până acum era 1300. Parlamentul a decis să fie 900. Furnizorii au insistat de la început ca acest calcul să fie făcut lunar în baza contractelor de achiziție pe care furnizorii le pun la dispoziția ANRE”, 

a declarat Radu Burnete, potrivit economedia.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu prețul plafonat la energie. Anunț important de la Ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Directorul executiv al Concordia susține că plafonul fix a fost și va fi întotdeauna o măsură proastă.

„De ce? Furnizorii și implicit finanțatorii lor nu au încredere să facă achiziții pe termen mediu, existând riscul să treacă de acest plafon maxim al prețului cu achiziția. Este nevoie de un plafon dinamic, calculat transparent care să se miște cu piața. Prețurile scad, statul decontează mai puțin și consumatorii au prețuri mai mici.

Prețurile cresc, nu se pune în pericol asigurarea cu energie, furnizorii evitând să cumpere o marfă la un cost care nu este ulterior recunoscut. Dacă am avut niște disfuncționalități în piețele de energie datorate războiului și secetei, măsurile nu trebuie să fie anti-piață”, mai spune Radu Burnete.

Radu Burnete e de părere că o astfel de măsură este o formă de control a prețului nejustificată și care pe termen lung va fi rea pentru consumatori.

„Poate părea o tehnicalitate pe care cei mai mulți oameni nu o înțeleg, dar este o formă de control a prețului nejustificată în acest moment și care pe termen lung va fi rea pentru consumatori. Dacă Parlamentul stabilește aceste prag fără să țină cont de evoluția prețului energiei și fără să folosească o formulă transparentă nu face decât să distrugă treptat această piață.

Furnizorii, distribuitorii și producătorii au nevoie de semnale corecte de preț altfel pe termen lung piața va deveni dezechilibrată și ea nu va duce la prețuri mai mici pentru consumatorul final sau la costuri mai reduse pentru producătorii și procesatorii alimentelor de bază. În economie lucrurile se leagă.

Această lipsă de transparență și dorința de a controla prețurile se va întoarce pe termen lung împotriva noastră. Nu cred că mă ascultă cineva în clipa asta sau pe membrii noștri din industria de furnizare și distribuție (ACUE) al căror mesaj îl reiau, dar măcar peste o vreme vom putea avea satisfacția amară că noi ne-am făcut datoria să tragem semnale de alarmă”, a concluzionat Radu Burnete.