- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Radu Opaina, anunț despre repartitoare: „Costurile ne vor pune la pământ”. Guvernul oferă 750 de lei pentru montarea lor, dar puterea rămâne în mâinile asociațiilor de proprietari

08 Mar, 10:01 • Bocioacă Bianca
Românii care locuiesc la bloc au mai primit un an de păsuire să-și monteze repartitoare. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024, dar specialiștii atrag atenția că se va crea o situație fără precedent.
Radu Opaina, anunț despre repartitoare: „Costurile ne vor pune la pământ”. Guvernul oferă 750 de lei pentru montarea lor, dar puterea rămâne în mâinile asociațiilor de proprietari

Repartitoare de căldură 2024. Repartitoarele, care devin obligatorii de la an la an, au iscat o discuție de proporții în societate, atât pro, cât și contra. Repartitoarele pot diminua factura la căldură, dar sunt sau nu obligatorii? Cu mai multe răspunsuri a venit Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, la Dialogurile Puterii.

„Statul ar trebui să ne ofere soluții și să aplice soluții care să-l învețe pe om să fie cinstit, mai ales cu vecinul lui, mai ales în comunitatea din blocuri, pentru că a ne fura între noi unii pe alții înseamnă a ne distruge în timp”, afirmă Radu Opaina.

„Cei care se încălzesc improvizat cu aragazul sau cu energie electrică fac igrasie, condens, mucegai. Apartamentele arată groaznic. Costurile care vor apărea într-un moment al vieții  de la bloc ne vor pune la pământ.  Dacă vor să și refacă clădirea sau să și mai repare clădirea pentru că a fost distrusă de acele repartitoare. Deci sunt fenomene care, vă spun eu, mă îngrozesc. Uitându mă la ele, văzând oamenii pasivi cum stau și tolerează autodistrugerea pentru că este o autodistrugere în timp.  Și statul, pur și simplu, încurajează hoția.

Citește și: Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, despre repartitoarele de căldură: „Întotdeauna este foarte bine să măsurăm ceea ce consumăm”

În această situație, asociația de proprietari are o posibilitate enormă de a reacționa, de a interzice repartitoarele. Legal, se poate face acest lucru? Categoric, da. Pentru asociația de proprietari, dacă citim legea, are rolul principal să protejeze clădirea și interesele proprietarilor.

Văzând că repartitorul ăsta intră în bloc și creează probleme pe care le am discutat anterior la ei, au dreptul mai ales obligația să ia măsură de a le stopa. Este o măsură preventivă clară pentru a mă proteja pe mine și pe vecini, și clădirea, și proprietatea și tot ce ține de bunul mers al vieții noastre, cu căldura și cu pereții și cu tot. Interzicem și la revedere. S-a terminat.”, a continuat acesta.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociația Energia Inteligentă, a vorbit și el despre prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură, până la finalul acestui an, dar și despre soluția de compromis pe care o reprezină aceste repartitoare în vederea măsurării și facturării energiei termice din sistemul centralizat.

Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, este foarte importat să măsurăm ceea ce consumăm. Ori de câte ori nu măsurăm ceea ce consumăm, există posibilitatea, planează acea situație că, de fapt, am fost înșelați, că nu este ceva corect. Este absolut normal, corect ca ceea ce consumăm să fie măsurat.

Acum, având în vedere sistemele de termoficare construite în România, niște sisteme care sunt dezvoltate pe verticală, țevi de aducțiune a energie termice care trec dintr-un apartament în altul pe verticală, modalitatea de a măsura energia termică este destul de redusă”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la ”Totul despre bani”.

Nu am aceeași variantă pe care aș avea-o dacă aș avea o coloană de tur, pe hol, iar din această coloană mi-ar intra în fiecare apartament, așa cum se întâmplă cu gazul natural sau cu apa, câte un racord care să fie conectat la un sistem de măsurare performant încât oamenii să știe ce consumă.

Avem această metodă a repartitoarelor care reprezintă o soluție de compromis pentru acest sistem vertical. În momentul în care nu faci această măsurătoare, există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor.

Ori, din acest punct de vedere, cred că este important ca nou să plătim ceea ce consumăm, iar elementele care se vehiculează, cum că aceste repartitoare viciază cantitatea de energie termică, nu sunt adevărate”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Citește și: Anumiți consumatori care și-au montat repartitoare la calorifere plătesc mai mult decât cei fără repartitoare. Un fost director RADET vine cu explicații

Președintele Asociației Energia Inteligentă a punctat că, „deși nu este cel mai bun sistem de măsurare, nu este sistemul perfect, este ceea ce putem să folosim în cazul acestor tipuri de construcții, de sisteme pe care le-am moștenit dinainte de 1989”.

750 de lei de la stat pentru românii care-și montează repartitoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finalul anului trecut, legea care stabileşte măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar în 2024 pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică. Ajutorul va fi de maximum 750 de lei, acordat pe locuinţă sau gospodărie vulnerabilă, potrivit romaniatv.net.