- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anumiți consumatori care și-au montat repartitoare la calorifere plătesc mai mult decât cei fără repartitoare. Un fost director RADET vine cu explicații

10 Jan, 19:08 • Fundeanu Madalina
Peste jumătate dintre consumatorii de căldură care și-au montat repartitoare au plătit mai mult decât cei fără repartitoare. Radu Opaina spune că aceste inechități sunt absurde și vor continua.
Anumiți consumatori care și-au montat repartitoare la calorifere plătesc mai mult decât cei fără repartitoare. Un fost director RADET vine cu explicații

​Peste jumătate dintre consumatorii de căldură care și-au montat repartitoare au plătit mai mult decât cei fără repartitoare, afirmă Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET, conform HotNews.ro.

Motivul pentru care unii consumatori care și-au montat repartitoare la calorifere plătesc mai mult decât cei fără repartitoare

Radu Opaina spune că aceste inechități sunt absurde și vor continua, cât timp există posibilitatea de a închide caloriferul și de a te încălzi de la vecini. O lege votată de Parlament la finalul anului trecut prevede că este obligatorie instalarea de repartitoare la calorifere până la 31 decembrie 2024, termenul fiind prelungit de mai multe ori.

Aproximativ 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere, după cum afirmă Radu Opaina.

Acesta a postat pe Facebook un tabel cu costurile la întreținere care au venit pe luna noiembrie 2023 într-un bloc unde unii locuitori aveau montate contoare individuale la calorifele și alții nu.

„Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat. La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin. Atașez un caz din mii de cazuri”, scrie el pe rețeaua de socializare.

Te-ar mai putea interesa și: Prețul locuințelor din România și Polonia, cele mai mari creșteri din UE în ultimele trei luni din 2023. Care sunt țările în care casele s-au ieftinit

repartitoare căldură
repartitoare căldură

El a explicat, pentru sursa menționată, că montarea acestor dispozitive creează inechități între vecini, atâta vreme cât există posibilitatea de a închide repartitorul și de a te încălzi prin alte metode.

„Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalţi vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a explicat Opaina.

De asemenea, majoritatea celor achiziționate din piață sunt de foarte proastă calitate, nu sunt omologate, dar sunt foarte scumpe (aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere).

Contorizarea individuală ar avea sens dacă legea ar prevedea o temperatură minimă pe care trebuie să o avem în casă, iar repartitoarele să nu permită închiderea caloriferelor, crede el.

„Acum abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie”, a mai spus Opaina.

La finalul anului trecut, Parlamentul a aprobat o lege potrivit căreia este obligatorie instalarea de repartitoare la toate caloriferele până la 31 decembrie 2024, termenul fiind prelungit de mai multe ori în ultimii ani.

Claudiu Crețu avertiza că măsura de a impune repartitoare riscă să aprindă scandaluri uriașe în asociațiile de proprietari dacă nu sunt luate și alte măsuri, precum introducerea unei temperaturi minime pe care va trebui să o păstrăm în apartamente.

Vezi și: Tot mai multe mașini electrice sunt produse în România. Dacia și Ford anunță că anul acesta vor scoate pe piață trei modele full-electric, precum și două hibride