- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Are România motive de temere în legătură cu un atac nuclear? Raed Arafat lămurește totul

29 Sep, 23:14 • Stefan Simion
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a vorbit despre temerile românilor legate de un posibil atac nuclear. Conform oficialului, „Nu există niciun motiv de panică la acest moment”.
Are România motive de temere în legătură cu un atac nuclear? Raed Arafat lămurește totul

Raed Arafat a ieșit public cu noi declarații legate de un  atac nuclear în Ucraina. Prezent în emisiune la Digi24, șeful DSU a explicat că acum nu sunt motive de îngrijorare, însă este destul de normal ca populația să fie pregătită pentru orice scenariu.

Raed Arafat, despre un atac nuclear

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a explicat, în declarațiile sale din această seară, că nu există un pericol nuclear acum care să amenințe România, dar că autoritățile și cetățenii trebuie să fie pregătite pentru „orice scenariu”.

Are România motive de temere în legătură cu un atac nuclear? Raed Arafat lămurește totul
Are România motive de temere în legătură cu un atac nuclear? Raed Arafat lămurește totul

„Nu există niciun motiv de panică la acest moment. Este normal să vorbim despre acest subiect. În al doilea rând, e normal să ne pregătim pentru orice scenariu, chiar dacă știm că este probabilitate foarte mică. Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent.

Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat. E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kiloemtri distanță. Ăsta este un aspect. Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României.

Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim. Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină. Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu și indicațiile vin către populație că la acest moment se pot administra sau nu.

Al doilea lucru care vine este partea de informare a populației și rolul nostru ca protecție civilă. Protecția civilă alarmează, dacă știm că este un impact serios iar populația să nu se lasă condusă de dezinformări și informații greșite. Indiferent ce se întâmplă, cu siguranță vor fi folosite rețelele de socializare și poate că nu numai prin care se transmit mesaje de panică către toate populațiile din zonă”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Înainte de toate, Raed Arafat îndeamnă populația să verifice permanent orice informație venită doar din surse oficiale. În aceste momente, multe dintre informații sunt eronate sau transmise cu scopul de a crea panică în rândul oamenilor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai vorbit și despre modul în care ar trebui să ne pregătim, ca populație, pentru o astfel de situație nedorită și neprevăzută. În primul rând, oamenii trebuie să știe unde sunt adăposturile în blocuri, iar acolo unde au fost desființate, trebuie refăcute rapid.

Citește și: Ultimă oră. Ministrul Educației a demisionat! „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru”

Conform lui Raed Arafat, populația poate să primească indicații pentru anumite momente să rămână în casă, să nu iasă, dacă știm că există un nor, dacă știm că într-un moment este o creștere. Dacă este nevoie de evacuarea unei zone, Protecția civilă poate să spună că zona va fi evacuată și se va face sub coordonarea apărării civile și structurile MAI. Din fericire, momentan nu se ia în calcul o astfel de situație.

„Dar suntem prea departe de acest lucru. Riscul de la centrala nucleară Zaporojie este unul foarte limitat pentru noi, iar impactul armelor nucleare tactice nu este pe o scară foarte largă, adică nu afectează sute de kilometri”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful DSU.

Riscuri majore în legătură cu utilizarea de arme nucleare de către Rusia există în fiecare zi din acest război, însă starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc este luată în calcul. Analiștii militari sunt de părere că armele nucleare ar putea afecta mai întâi teritoriul Rusiei, iar mai apoi ținta stabilită.

Cu toate acestea însă, consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare din Ucraina a elaborat instrucțiuni ample pentru ucraineni în cazul utilizării de către Federația Rusă a armelor nucleare tactice.

Mai poți citi: FMI anunță că lumea se confruntă cu cel mai grav șoc alimentar! „Efectele combinate ale creșterii prețurilor la alimente și energie reduc standardele de viață și majorează sărăcia”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult