- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimă oră. Ministrul Educației a demisionat! „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru”

29 Sep, 21:34 • Bumbeneci Diana
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcție în această seară. Decizia sa este una voluntară, luată pe fondul ultimelor scandaluri din spațiul public, printre care și acuzele de plagiat care i se aduc.
Ultimă oră. Ministrul Educației a demisionat! „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi-a anunţat decizia de a demisiona din funcţie. Anunțul a fost făcut chiar de ministru, pe pagina sa personală de socializare.

Sorin Cîmpeanu a demisionat

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”, a scris Sorin Cîmpeanu, joi seara, pe pagina sa de Facebook, anunță Agerpres.

Sorin Cîmpeanu susține că a preluat mandatul de ministru al Educației pentru că și-a dorit să facă o schimbare majoră în învățământ. Acesta a ținut să le transmită românilor un ultim mesaj, din postura de ministru al Educației, după ce, în ultimele zile, a fost acuzat de plagiat și a fost implicat în mai multe scandaluri publice.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a scris el.

Citește și: 4,6 miliarde de lei către furnizorii de energie, decontați de ANRE

Ultimă oră. Ministrul Educației a demisionat! Sorin Cîmpeanu: „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației”
Ultimă oră. Ministrul Educației a demisionat! Sorin Cîmpeanu: „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației”

El a punctat că în mandatul de ministru al educației a reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

„1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

  1. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
  2. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
  3. mărirea burselor elevilor;
  4. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
  5. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
  6. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
  7. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
  8. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
  9. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………„,

În discursul său de final, Sorin Cîmpeanu a mai transmis că a elaborat proiectele Legilor „România Educată” și a parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia a finalizat cele două proiecte.

„Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!”

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile România Educată din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a conchis Sorin Cîmpeanu.

Scandalul pe tema lui Sorin Cîmpeanu a apărut în momentul în care PressOne a notat că actualul demisionat din funcția de ministru al Educației și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar. De aici au pornit cele mai multe discuții în spațiul public, discuții care l-ar fi împins pe Cîmpeanu să ia decizia de a renunța.

Mai poți citi: Este doliu în lumea artistică din România! Marele actor Alexandru Arșinel a încetat din viață. De ce boală suferea artistul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult