- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raed Arafat explică ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie. „Depinde de gravitatea situației”

05 Jul, 18:28 • Lupu Alexandra
Ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie. Explicațiile lui Raed Arafat.
Raed Arafat explică ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie. „Depinde de gravitatea situației”

Raed Arafat a explicat la Antena 3 CNN ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie. Recomandările diferă în funcție de gravitatea situației, informează stiripesurse.ro.

Explicațiile lui Raed Arafat

În cazul unei explozii la centrala din Zaporojie, românii nu trebuie să iasă din casă. Raed Arafat a declarat că vor fi emise alerte dacă norul radioactiv va ajunge în România. Șeful DSU a menționat că, luând în considerare distanța de câteva sute de kilometri față de România, nu va exista un impact serios asupra țării, și astfel, cetățenii sunt feriți de un impact care să necesite adoptarea unor măsuri.

Raed Arafat a explicat că sunt realizate simulări zilnic. Dacă apare vreo problemă, măsurile sunt simple: cetățenii trebuie să rămână la domiciliu, pentru o perioadă scurtă, având în vedere distanța mare.

Citește și: Recomandările lui Raed Arafat în cazul unei pene masive de curent în România. Perspectiva blackout-ului a creat isterie în rândul românilor: generatoarele s-au vândut ca pâinea caldă

„Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.

Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare. Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat
Raed Arafat

În Ucraina a fost declanșată o alertă nucleară. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că armata rusă a plantat explozibili la centrala Zaporojie.

„Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu.

Dar, în orice caz, lumea vede – și nu are cum să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva (…)

Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști. Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău.

Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni”, a spus președintele ucrainean într-un mesaj video.

Vezi și: UE mărește sprijinul pentru Ucraina cu 3,8 miliarde de dolari „Instrumentul nostru anti-circumvenție va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile sancționate”