- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raed Arafat nu se teme de întreruperi de curent din cauza războiului! „Dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului”

24 Nov, 21:26 • Gabriela Andreescu
Raed Arafat a fost întrebat ce va face România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere de curent aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi în Republica Moldova.
Raed Arafat nu se teme de întreruperi de curent din cauza războiului! „Dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului”

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out, precizând că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului.

Raed Arafat a fost întrebat  joi, la Antena 3, ce vor face autoritățile responsabile din România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere de curent aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi în Republica Moldova.  Șeful DSU a răspuns că, spre deosebire de Republica Moldova, România nu este dependentă de importurile de electricitate din Ucraina, prin urmare conflictul armat din țara vecină nu ne va afecta în prea mare măsură din acest punct de vedere.

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat, citat de stiripesurse.ro.

Raed Arafat nu se teme de întreruperi de curent din cauza războiului
Raed Arafat nu se teme de întreruperi de curent din cauza războiului

Citește și: Comisia Europeană a dat undă verde! Vom avea 5G peste tot, chiar și în avioane! În plus, vom avea noi benzi pentru Wi-Fi în transportul rutier

Arafat a amintit despre obligativitatea instituțiilor esențiale, cum ar fi spitalele, să dețină generatoare de curent funcționale, care să acopere alimentarea cu energie în cazul unei pene de curent.

“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”,a explicat şeful DSU.

Citește și: Atenție! Peștele din Dunăre conține mercur și alte metale grele care pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave! Semnalul de alarmă tras de cercetătorii români

Raed Arafat a susţinut că este puţin probabil ca România să intre, întreaga ţară, într-un black-out.

“Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului”, a transmis Arafat.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult