- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raluca Turcan dă vina pe supraimpozitarea muncii part-time pentru scăderea locurilor de muncă. Eu o consider o măsură greșită”

14 Oct, 18:30 • Bumbeneci Diana
Raluca Turcan susține că supraimpozitarea muncii part-time a dus la scăderea cu peste 60.000 a locurilor de muncă. Oficialul este împotriva ultimelor reglementări.
Raluca Turcan dă vina pe supraimpozitarea muncii part-time pentru scăderea locurilor de muncă. Eu o consider o măsură greșită”

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, a ieșit public cu noi declarații de presă legate de supraimpozitarea muncii part-time. Oficialul consideră că decizia de supraimpozitare a dus la pierderea locurilor de muncă.

Viceliderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților a tranșat vineri păstrarea supraimpozitării muncii part-time, în condițiile în care se observă o scădere cu peste 60.000 de locuri de muncă. Raluca Turcan susține că este nevoie urgentă de „corectarea acestei măsuri”.

„Eu o consider o măsură greșită și dincolo de faptul că nu încurajează creșterea numărului de locuri de muncă, nici financiar nu își atinge ținta pentru care ea a fost introdusă. (…) De aceea am depus un amendament la legea de aprobare a acestei ordonanțe de urgență. Din nefericire în Senat acest amendament a fost respins, dar la Camera Deputaților voi milita foarte puternic și am foarte mulți colegi care susțin corectarea acestei măsuri. Sper să și reușim”, a precizat Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

Raluca Turcan a mai explicat că s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă din cauză că Guvernul a supraimpozitat munca part-time.

„Din perspectiva numărului de contracte, ultimele evaluări pe care le aveam arătau următoarea evoluție: o creștere într-adevăr a numărului de contracte pe perioadă nedeterminată, dar o scădere de aproape două ori a contractelor pe perioadă determinată. Per ansamblu, la finalul lunii trecute se înregistra o scădere totală a numărului de contracte de muncă de aproximativ 70.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă aproximativ 60 și ceva de mii de locuri de muncă, pentru că o persoană poate să aibă mai multe contracte de muncă. De aceea, cifrele confirmă că această măsură a condus la scăderea numărului de locuri de muncă”, a afirmat Raluca Turcan.

Mai poți citi: Bursa locurilor de muncă a oferit azi 33.000 de joburi pentru absolvenți

Raluca Turcan dă vina pe supraimpozitarea muncii part-time pentru scăderea locurilor de muncă. Eu o consider o măsură greșită”
Raluca Turcan dă vina pe supraimpozitarea muncii part-time pentru scăderea locurilor de muncă. Eu o consider o măsură greșită”

Fostul ministru al Muncii a spus că anul anterior, în mandatul deținut de aceasta, a crescut numărul de contracte de muncă, deși era criză sanitară, conform Agerpres.

„Mai mult decât atât, în perioada similară de anul trecut, în plină criză sanitară, contractele de muncă au avut o evoluție de creștere continuă și principala mea preocupare ca ministru al Muncii a fost să creștem numărul de locuri de muncă”, a declarat Raluca Turcan.

Turcan a mai explicat că suprataxarea muncii part-time a dus la creșterea fenomenului de muncă la negru.

 „Și ar mai fi de făcut un comentariu. Din cauza acestei măsuri, inclusiv o instituție a statului român a arătat cu cifre că a crescut fenomenul muncii la negru, pentru că angajatorii dacă nu pot să suporte taxe suplimentare, atunci din nefericire recurg la abuzuri și angajează persoane la negru. Deci, undeva, cel mai probabil, acea scădere de contracte de muncă se regăsește în oglindă cu angajații la negru”, a încheiat Raluca Turcan. Liderii PNL au discutat, la mijlocul lunii septembrie, despre supraimpozitarea contractelor part-time.

În declarațiile sale anterioare a mai explicat că după anunțul potrivit căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepțiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidență a Salariaților se observă faptul că există o creștere a numărului de contracte full-time.

Te mai poate interesa și: Amenzi de 956.000 lei oferite de ANSVSA la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult