- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raport oficial Eurostat: România, în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație. Ungaria se menține pe primul loc

19 Jul, 15:54 • Constantin Cristina
România a ocupat locul 5 în clasamentul inflației, în luna iunie, având un procent de 6,4%, fiind în scădere comparativ cu luna mai de la 7,1%. Datele oficiale sunt publicate de Eurostat.
Raport oficial Eurostat: România, în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație. Ungaria se menține pe primul loc

Raport oficial Eurostat. România se află printre țările cu cea mai mare inflație în Uniunea Europeană, ocupând locul 5 în clasament, a analizat economedia.ro.

Așadar, în luna mai inflația în România a fost de 6,4% în luna iunie 2023, fiind în scădere față de luna mai cu 7,1%. În urmă cu un an, rata inflației a fost de 9,6%, ai arătat cifrele publicate de Eurostat.

Vezi și: Anunțul momentului! Inflația va scădea într-un ritm accelerat în lunile următoare. Previziunile unui înalt oficial BCE: „Putem dezumfla economia fără o recesiune”

Raport oficial Eurostat: România, în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație. Ungaria se menține pe primul loc

De asemenea, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Luxemburg cu 1,0%, Belgia și Spania cu 1,6%, iar la polul opus se află Ungaria cu 19,9%, Slovacia cu 11,3%, Cehia cu 11,2%, Polonia cu 11% și România cu 9,3%.

inflația
inflația

În luna mai, inflația a rămas stabilă doar în Croația, în timp ce în Germania a crescut, iar în 25 de țări a scăzut. De exemplu, la noi inflația a scăzut de la 9,6% la 9,3%.

Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 5,5% în iunie 2023, în scădere de la 6,1% în luna mai. Cu un an înainte, rata a fost de 8,6%. Potrivit datelor Eurostat arată că inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că se așteaptă ca rata inflației în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflația ar urma să se situeze la 2,2% , față de un nivel de 2,1% prognozat în martie).

Alte articole: De ce ocolesc turiștii litoralul românesc în 2023. Explicațiile hotelierilor: Există o incertitudine cauzată de inflația care a generat creșteri de prețuri și de știrile legate de riscul de contaminare cu holeră de la Marea Neagră