- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Răsturnare de situație! Ce pot face, mai nou, tinerii care au împlinit 16 ani. Rămâne valabil acordul părinților

28 Jun, 22:58 • Constantin Cristina
Schimbare majoră pentru tinerii care au împlinit 16 ani și vor să călătorească în afara țării. Proiectul de lege a fost votat cu 277 de voturi pentru și unul contra.
Răsturnare de situație! Ce pot face, mai nou, tinerii care au împlinit 16 ani. Rămâne valabil acordul părinților

Tinerii care au împlinit 16 ani pot călători singuri în alte țări, însă rămâne valabil acordul părinților sau al reprezentanților legali, a decis, miercuri, Camera Deputaților, a notat Agerpres.

Proiectul de lege vine în completarea Legii nr. 248/2005, în sensul stabilirii unui nou regim de circulație în străinătate pentru minorii care au împlinit vârsta de 16 ani.

Citește și: Ce sumă trebuie să ai pregătită dacă vrei să îți instalezi un sistem fotovoltaic. Lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi panourile

Răsturnare de situație! Ce pot face, mai nou, tinerii care au împlinit 16 ani. Rămâne valabil acordul părinților

„Prin excepţie (…), cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, în condiţiile prezentei legi”, prevede proiectul.

 

De asemenea, „prin excepţie (…), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliţiei de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi.

tineri
tineri

După caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei”, mai prevede actul normativ.

Legea se va aplica la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Alte articole: România a plătit în luna mai peste 420.000 de pensii şi indemnizaţii în baza unor legi speciale