- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalcularea pensiilor se va face după punctele de stabilitate. Ministrul Muncii explică ce sunt acestea

07 Nov, 21:01 • Bumbeneci Diana
Ce sunt punctele de stabilitate, de care se ține cont la recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu explică de ce veniturile seniorilor vor fi majorate în funcție de aceste puncte.
Recalcularea pensiilor se va face după punctele de stabilitate. Ministrul Muncii explică ce sunt acestea

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN ce sunt punctele de stabilitate în funcție de care vor crește pensiilor românilor după recalculare. Se ține cont de acestea într-un procent foarte mare.

Recalcularea pensiilor se va face după punctele de stabilitate

Conform ministrului, ”valoarea totală a punctelor de pensie este formată din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate”. Punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

Vezi și: Anvelopele de iarnă, în vizorul RAR. Mesajul instituției va debusola milioane de români

„Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Simona Bucura Oprescu, despre punctele de stabilitate
Simona Bucura Oprescu, despre punctele de stabilitate

Creștere de 40% a pensiilor, o promisiune constantă

„Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor.

În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.

Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.

Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale.

Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei.

Poți citi: Marcel Ciolacu: „România ar putea să ia în considerare separarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult