- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu: „România ar putea să ia în considerare separarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen”

07 Nov, 17:44 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu tranșează scandalul Schengen. „România ar putea să ia în considerare separarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen!”
Marcel Ciolacu: „România ar putea să ia în considerare separarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen”

Premierul

României oferit un interviu pentru Bloomberg, în care a vorbit pe larg despre politica externă a României. Marcel Ciolacu a vorbit despre adevăratele eșecuri ale Bucureștiului de a adera la zona Schengen. Premierul susține că este o „profundă nedreptate”, afirmând că va căuta o întâlnire extraordinară și va cântări măsurile legale pentru a ieși din impas.

Marcel Ciolacu răbufnește pe subiectul Schengen

De altfel, mai anunță premierul, el ia în considerare o eventuală separare de Bulgaria, „dacă negocierile indică un rezultat mai bun.”

„România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene”, a spus Ciolacu, luni, în biroul său. „Este o necesitate ca Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen.” Austria și Țările de Jos au blocat intrarea în Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE anul trecut. Vetoul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei.

Poți citi: Se întoarce roata! România poate bloca orice acțiune a Austriei în Uniunea Europeană, după ce Karl Nehammer nu a acceptat aderarea la Schengen

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Ciolacu a explicat că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura României. Întâlnirea va cădea după alegerile din Olanda pe 22 noiembrie, când calculul politic s-ar putea schimba.

Premierul român a spus că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să pună în considerare împărțirea ofertei sale la Schengen de efortul Bulgariei, dacă negocierile indică un rezultat mai bun”, arată Bloomberg.

Referindu-se la „vetoul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a spus că guvernul său ia în considerare și o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție. El a atacat guvernul de la Viena, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de non-membru NATO, chiar dacă România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii.

„Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.

România poate bloca acțiunile Austriei

„Mai e un lucru extrem de important și trebuie să rețină autoritățile române. În procesul pe care l-am deschis la CJUE, în decizia pe care am primit-o în primă instanță, se subliniază o chestiune extrem de importantă:

Tribunalul UE spune că România nu poate fi judecată, de exemplu, dacă va încerca să utilizeze dreptul de veto în orice acțiune a Consiliului Uniunii Europene până când va fi primită în Schengen, pentru că Tribunalul UE constată că dreptul acesta la șantaj în UE devine legal. E o chestiune de nuanță extrem de importantă, că până acum otice încercare de blocare a vreunei decizii UE era interpretată.

Iată că există această premieră în justiția europeană când practic e legalizat șantajul. De aceea, eu cred că e important să utilizăm toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție pentru a elimina aceatsă umilință pe care o aplică Austria împotriva noastră”, a susținut, la un moment dat, Eugen Tomac.

Vezi și: Decizie oficială! Guvernul a majorat cu aproape 15% salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult