- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rechizite 2022. Ajutorul special a fost livrat la 100.000 de copii din familii defavorizate

20 Sep, 08:40 • Bumbeneci Diana
Rechizite pentru 100.000 de copii din familii defavorizate. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a livrat primul ajutor substanțial pentru această categorie de români.
Rechizite 2022. Ajutorul special a fost livrat la 100.000 de copii din familii defavorizate

Rechizite pentru elevi. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a virat în prima zi a săptămânii suma de 48,9 milioane pentru 97.888 de beneficiari, preșcolari și elevi din familii defavorizate. Conform instituției, banii au fost împărțiți la câte 500 de lei de beneficiar. În acest sens, începând de astăzi, sprijinul financiar de 500 de lei va ajunge pe cardurile realizate special pentru acest program.

Ajutorul pentru rechizite ajunge la mai mulți copii

„Pentru copiii din medii defavorizate, accesul la educație este esențial pentru a se putea încadra, ca adulți, pe piața muncii, însă de cele mai multe ori condițiile materiale în care trăiesc îi expun riscului de abandon școlar. Ajutorul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat preșcolarilor și elevilor vulnerabili și în acest an școlar reprezintă, pentru mulți dintre ei, șansa de a merge în continuare la școală.

Mă bucur că am reușit să facem astăzi plățile pentru aproape 100.000 de elevi, care vor putea utiliza sprijinul în cursul acestei săptămâni. În anul școlar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorită Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, potrivit Agerpres.

rechizite
rechizite

Te-ar putea interesa și: Vouchere alimentare și în această toamnă. Câți bani vor primi românii, până la finele anului

Vor avea parte de ajutorul în valoare de 500 de lei: copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei); elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Conform reprezentanților MIPE, cardurile pentru beneficiarii deveniți eligibili începând din acest an școlar vor fi emise și distribuite în cursul lunii octombrie. Mai apoi, ajutoarele vor fi virate în prima parte a lunii noiembrie, banii fiind utili pentru rechizite.

De altfel, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) se vor acorda în acest an școlar ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei. Banii sunt pregătiți pentru aproximativ 300.000 de preșcolari și elevi din familii defavorizate. Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

În anul școlar anterior, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii defavorizați prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 133/2020 a fost de 122 milioane de lei. Banii au fost alocați pentru aproximativ 245.000 de beneficiari.

În acest sens, MIPE a mai explicat că din bani europeni au mai fost finanțate pachete cu alimente destinate categoriilor vulnerabile, iar din ianuarie 2020, când a debutat acest program, au fost livrate patru tranșe de astfel de pachete, o nouă tranșă urmând a fi livrată în această toamnă. Mai mult, au mai fost oferite vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”.

Conform statisticilor speciale, aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, primesc o dată la două luni ajutoare pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei. Aceștia vor primi ajutorul special până la finalul anului.

Mai poți citi: Vaccinarea antigripală 2022. Ce trebuie să știi în acest sezon

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult