- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reclamații din partea furnizorilor de energie! Întârzieri de 6 luni de la stat la decontarea plafonării prețurilor!

04 Dec, 13:45 • Oprea Alina
Decontrea de către Ministerele de Energie și Muncii a costurilor care sunt suportate de furnizorii de energie cu plafonarea prin lege a prețurilor la consumatori a ajuns la luna februarie 2023!
Reclamații din partea furnizorilor de energie! Întârzieri de 6 luni de la stat la decontarea plafonării prețurilor!

Decontarea efectuată de Ministerele Energiei și Muncii pentru costurile suportate de furnizorii de energie cu plafonarea prin lege a prețurilor la consumatori, ceea ce înseamnă diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate clienților finali, a ajuns la luna februarie 2023, asta fiind ceea ce spun reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Asta înseamnă o întârziere de 6 luni, în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a ajuns la luna august 2023 cu verificarea cererilor de decontare ale furnizorilor.

Întârzierea i-a obligat pe furnizori să se împrumute la bănci pentru a-și acoperi golurile de lichiditate, cu costuri financiare totale de circa 60 milioane lei până în prezent, reprezentând dobânzi și comisioane bancare, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 17 lei/MWh livrat, potrivit Asociației.

Citește mai multe despre: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precizări asupra menținerii schemei de plafonare la facturile de energie: „E o schemă care funcţionează, e asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.”

Întârziere de 6 luni la decontarea plafonării prețurilor la energie
Întârziere de 6 luni la decontarea plafonării prețurilor la energie

Statul este în urmă cu 6 luni!

Legislația în vigoare stipulează că statul decontează furnizorilor prețuri de achiziție de maximum 900 lei/MWh. Mai mult decât atât, în luna octombrie, Guvernul a introdus în norme prevederea că plățile de compensații se vor realiza strict în funcție de cât se colectează la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, alimentat din sumele încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a încercat să explice că prevederea nou-introdusă este mai ″blândă″ decât se avea în vedere inițial. Totuși, aceasta este pusă în vigoare deocamdată. Prin legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care a fost introdusă, limitarea ar putea fi eliminată în Parlament. Ministrul Energiei a efectuat solicitarea în acest sens.

″Simpla existență a unui plafon de preț de decontare, de 900 lei/MWh, crește profilul de risc al furnizorilor în raport cu băncile, ceea ce înseamnă costuri financiare mai mari. De asemenea, ordonanța care a limitat sursele de decontare la sumele disponibile în Fondul de Tranziție Energetică ne slăbește și mai mult poziția la negocierile cu băncile. Asta înseamnă costuri de împrumut mai mari și sume mai mici accesibile sub formă de credit″, a explicat președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, conform celor furnizate de profit.ro.

Acordurile de factoring tripartite care au fost promise de către Ministerul Energiei pentru îmbunătățirea lichidității furnizorilo, în contextul întârzierilor la plata compensațiilor, reprezentanții Asociației au arătat că, cel puțin deocamdată, nu s-a făcut nimic în sensul acesta. Motivul a fost cauzat de faptul că statul a refuzat să garanteze din punct de vedere juridic că le va plăti banii cuveniți furnizorilor la finalul perioadei de grație de 150 de zile. În acest fel, în caz de întârziere, băncile ar fi nevoite să se îndrepte în justiție împotriva companiilor de furnizare. O altă problemă este scăderea semnificativă a încasărilor la Fondul de Tranziție Energetică.

″Estimăm grosso modo că încasările la Fond, din supraimpozitarea producătorilor, au scăzut de la 1 miliard de lei pe lună anul trecut la doar 500-600 milioane lei pe lună în 2023. Din supraimpozitarea traderilor – de la 400 milioane lei pe lună la aproape zero pe lună în prezent. La producători, încasările au scăzut din cauza introducerii mecanismului de achiziție centralizată la preț fix de 450 lei/MWh. Traderii, cu 98% supraimpozitare pe marjă, nu prea mai tranzacționează″, a adăugat Urluescu, potrivit sursei citate.

În total, în primele 9 luni ale anului, Ministerul Energiei a plătit compensații pentru furnizori, pentru consumul clienților noncasnici, de 5,619 miliarde lei, din care 2,462 miliarde lei numai în septembrie. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii le-a plătit furnizorilor, în primele 7 luni din an, compensații de aceeași natură pentru consumul clienților casnici de 2,3 miliarde lei. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în prima parte a lunii trecute că, la acel moment, datoria neplătită la zi a ministerului față de furnizori se cifra la 1,4 miliarde lei.

Citește mai multe despre: A scăzut prețul energiei electrice în luna noiembrie. Patru luni consecutive au fost doar creșteri