- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

A scăzut prețul energiei electrice în luna noiembrie. Patru luni consecutive au fost doar creșteri

01 Dec, 12:08 • Garey Amyra
Prețul la energia electrică vândută pe piața spot a scăzut în noiembrie, în penultima lună a anului 2023, fiind prima în care prețul scade după patru luni consecutive de creștere. Este prima scădere lunară a prețului mediu al pieței din iulie până în prezent. Mai jos ai toate detaliile.
A scăzut prețul energiei electrice în luna noiembrie. Patru luni consecutive au fost doar creșteri

Prețul la energia electrică vândută pe piața spot a scăzut în noiembrie, în penultima lună a anului 2023, fiind prima în care prețul scade după patru luni consecutive de creștere.

Citește și România importă electricitate de 2.100 MWh, cât producția Hidroelectrica. Producția este aproape de zero în eoliene, iar un reactor de la Cernavodă este ieșit din funcțiune

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZ U) a fost, în noiembrie, de 507 lei/MWh. În condițiile unui preț mediu al pieței spot de 526 de lei în luna octombrie, avem așadar o scădere de 3,6% în noiembrie.

De altfel, este și prima scădere lunară a prețului mediu al pieței pentru ziua următoare din iulie până în prezent. Din ianuarie și până în luna iulie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, însă în iulie, august, septembrie și octombrie au reînceput creșterile.

Cu cât a scăzut prețul

Față de prețul mediu al PZU din luna noiembrie 2022, care a fost 1.093 de lei MWj. De la începutul anului și până acum, prețul mediu PZU este de 523 de lei/MWh.

Se poate observa o diferență de câteva sute de lei.

Citește și Românii se vor confrunta cu schimbări majore în 2024. Prețul energiei electrice ar putea crește cu 6%

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania.

În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria, potrivit Economica.ro.