Despre regula celor 5 ore a vorbit dr Maria Păunel, medic cu o experiență de peste 20 de ani în gastroenterologie.
Medicul Maria Păunel nu le prescrie pacienţilor săi diete drastice sau soluții-minune. Aceasta merge pe ideea simplităţii şi susţine că cea mai sigură dietă de slăbire este cea simplă.
Regula celor 5 ore presupune ca între cele 3 mese principale de peste zi să fie o distanţă de 5 ore. Pe parcursul acestor ore de pauză, în care sistemul digestiv îşi face treaba, pacientul nu mai are voie să consume altceva decât apă.
În podcastul Altceva, realizat de Adrian Artene, medicul gastroenterolog a enumerat alimentele care este de preferat să fie consumate la cele trei mese de peste zi.
Important este ca, atunci când ne trezim, primul lucru pe care-l facem să fie consumul unui pahar cu apă.
„Cum ne trezim bem apă. Ne hidratăm înainte de masă, ca să nu mâncăm mult. Simplitatea într-o normalitate a vieţii cotidiene e cea mai importantă.
La micul dejun recomand fie cereale cu lapte vegan, fie proteină – un ou fiert sau un ou poşat cu o legumă şi cu brânză, sau dacă doreşte cineva şi ceva carne. Sau un croasant cu un iaurt pentru un om sănătos, care nu este la cură de slăbire.
Fructele tot la micul dejun le recomand. Sunt anumite fructe (perele, prunele, pepenele) care dau tranzit accelerat. Ar merge un fresh pentru o persoană care e veşnic constipată.
Nemâncând dimineaţa, scade glicemia. Ajungi la ora 12, n-ai mâncat nimic, devii stresat, nu mai gândeşti şi atunci încep dureri de cap, de burtă, constipaţie. Tu ca entitate nu mai eşti ok.
Nu există că nu poţi mânca la micul dejun. Nu zic să luăm 10 ciorbe la micul dejun. Un croasant, un sticks, orice îţi face plăcere. Nu în cantităăţi mari, cu moderaţie.
La prânz recomand supa sau ciorba. Are de toate, proteină animală, vegetală. Dacă supa este fără carne, la felul 2 aş recomanda puţină carne cu salată. Dacă ciorba este cu carne, felul 2 un grătar cu legume sau paste sau fructe de mare sau peşte. Merge pâine integrală, o felie, două.
Desertul să nu fie felul 3. Desertul să fie masă. Dacă mănânc ciorba şi vreau să mănânc o clătită, nu mai mănânc felul 2. De preferat, ar fi să lăsăm 30 minute între ciorbă şi desert.
Dacă sunt persoane care nu consumă ciorbă, pot mânca doar felul 2 plus desert, de preferat o îngheţată.
De la cină, să nu lipsească glucide, lipide, proteine. Ideal e sa fie până în 19.00, peşte sau carne la grătar, salată, paste. O felie de pâine integrală la nevoie.
Între mese se consumă doar apă, asta e regula celor 5 ore dacă vrem să slăbim„, a explicat medicul în podcastul lui Adrian Artene.