- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli de circulație. Care este diferența dintre ‘oprirea’ și ‘staționarea’ unui vehicul. Semnele celor două le dau bătăi de cap șoferilor

23 Jul, 17:41 • stefan.vlad
Reguli de circulație. Posesorii de permis auto întâmpină mereu probleme vizavi de 'oprirea' și 'staționarea' unui vehicul. Când șoferii nu înțeleg diferența dintre cele două, pot apărea situații neplăcute, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Reguli de circulație. Care este diferența dintre 'oprirea' și 'staționarea' unui vehicul. Semnele celor două le dau bătăi de cap șoferilor

Reguli de circulație. Conform autorităţilor, cei care vor încălca regulile de circulaţie în mod repetat vor fi obligaţi să treacă din nou examenul scris pentru a primi permisul de conducere. Regulile se aplică în cazul persoanelor care au încălcat legea de cinci ori pe durata unui an şi au fost sancţionate.

Citește și: Peste 80% dintre şoferi nu ştiu ce reprezintă acest semn de circulaţie. Ce trebuie să facă toţi conducătorii auto când îl întâlnesc

Reguli de circulație. Diferența dintre ‘oprirea’ și ‘staționarea’ unui vehicul

Oprirea vehiculului

 implică încetinirea și oprirea temporară a vehiculului pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei în scopul îndeplinirii unei acțiuni specifice, cum ar fi îmbarcarea sau debarcarea pasagerilor, descărcarea sau încărcarea mărfurilor sau efectuarea unui serviciu rapid.

Oprirea este considerată ca fiind o acțiune temporară și se desfășoară de obicei pe partea carosabilă, cu excepția situațiilor în care există marcaje sau semne care permit oprirea în afara părții carosabile.

De exemplu, oprirea este permisă în zona marcată pentru staționare în fața unui magazin pentru a permite încărcarea unor cumpărături în mașină.

Staționarea vehiculului presupune parcarea acestuia într-un anumit loc și menținerea poziției staționare pentru o perioadă mai lungă de timp, fără scopul de a îndeplini o acțiune specifică în acel moment.

‘Staţionarea interzisă’ poate fi însoțit și de un panou adițional care marchează începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de acțiune a acestuia, sau poate avea inscripționate pe panou niște săgeți cu aceeași semnificație.

Staționarea poate avea loc într-o parcare desemnată, într-un garaj sau în alte zone special destinate parcării.

Este considerată o acțiune pe termen mai lung, în care vehiculul este lăsat în mod intenționat fără a fi utilizat pentru o perioadă extinsă de timp, potrivit Codului Rutier.

În concluzie, oprirea este o acțiune temporară și scurtă în care vehiculul se oprește pentru a îndeplini o anumită acțiune, în timp ce staționarea implică parcarea vehiculului într-un anumit loc pentru o perioadă mai lungă de timp, fără un scop imediat.