- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli drastice pentru o categorie de români. Alina Gorghiu: „Îmi doresc ca toate instituțiile statului să se implice”

28 Nov, 10:01 • Bumbeneci Diana
Reguli mai dure pentru o categorie de români. Anunțul ministrului Justiției, Alina Gorghiu aduce vești neașteptate în România.
Reguli drastice pentru o categorie de români. Alina Gorghiu: „Îmi doresc ca toate instituțiile statului să se implice”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției a explicat că fugarii vor primi o pedeapsă în plus, care se va adăuga celei inițiale. Noua pedeapsă pentru evadare poate varia între 6 luni și 3 ani. Inițial, proiectul a fost dezbătut în Camera Deputaților și luni, 27 noiembrie.

Reguli drastice pentru deținuți

Ministrul susține că o astfel de lege este una necesară în contextul diferitelor cazuri în care condamnații găsesc tot felul de portițe de evadare.

Poți citi și: Adio dosare! Alina Gorghiu: „Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice”

Alina Gorghiu, despre noile reguli
Alina Gorghiu, despre noile reguli

După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare. O lege bună, necesară, susținută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnați găsesc diferite tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în penitenciarele din România”, susține ministrul Justiției.

Gorghiu și-a exprimat frustrarea în fața tentativelor unor persoane de a evita pedeapsa impusă de instanțe. În acest sens, ea oferă exemplu fostului primarul fugar din Baia Mare. Ministrul susține că noua lege ar urma să se aplice fugarilor la 7 zile de la intrarea în vigoare.

Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheș. Pentru că mulți m-ați întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, adaugă Alina Gorghiu.

Ministerul Justiției a oferit mai multe detalii și despre forturile ministerului pentru repatrierea fugarilor. Oficialul este de părere că în aceste proceduri este esențială cooperarea dintre instituțiile internaționale.

„Îmi doresc ca toate instituțiile statului să se implice, în limita competențelor legale, în acest efort. Cooperarea judiciară internațională în materie penală este esențială în activitatea Ministerului Justiției, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare”, spune ministrul Justiției.

Ai mai putea citi: Alina Gorghiu confirmă noi vouchere de la stat pentru români. „Până la 5 salarii minime”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult