- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alina Gorghiu confirmă noi vouchere de la stat pentru români. „Până la 5 salarii minime”

03 Nov, 15:21 • Bumbeneci Diana
Noi vouchere de la stat pentru români! Alina Gorghiu promite până la 5 salarii minime în plus.
Alina Gorghiu confirmă noi vouchere de la stat pentru români. „Până la 5 salarii minime”

Alina Gorghiu confirmă că vor fi introduse vouchere noi pentru cetățenii români. Acestea vor avea echivalentul a 5 salarii minime brute pe țară. Suma va fi suportată din bugetul Ministerului Justiției.

Alina Gorghiu confirmă noi vouchere de la stat pentru români

Victimele infracțiunilor sunt cele care vor putea beneficia de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor.

Și se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecție”, a scris, vineri, pe Facebook, Alina Gorghiu.

Oficialul a mai transmis că victimele infracțiunilor vor putea beneficia în România de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute.

Poți citi și: Adio dosare! Alina Gorghiu: „Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice”

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Banii vin de la Ministerul Justiției

Tot pe marginea acestui subiect, Alina Gorghiu a mai explicat că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de terorism sau orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

„Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său.

Care sunt pași de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher? Victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

Instanța admite cererea de acordare a voucherului și stabilește cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și se alimentează cu cuantumul stabilit.Victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal”, arată ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a mai explicat că acesta este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente:

„Un avans din compensația financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite”.

Ai mai putea citi: Mihai Matei găsește soluția pentru ieșirea din impas: „Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult