- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adio dosare! Alina Gorghiu: „Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice”

31 Oct, 15:29 • Bumbeneci Diana
Alina Gorghiu anunță că România va începe să renunțe la dosare. Ministerul Justiţiei derulează proiectul ECRIS 5, finanţat în principal din bani proveniţi din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Adio dosare! Alina Gorghiu: „Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice”

România are mari șanse să scape mai rapid de dosarele fizice. Ministrul Alina Gorghiu: „Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice’

Spunem adio dosarelor fizice

Ministrul Justiţiei

, Alina Gorghiu, a dat astăzi noi vești bune. Oficialul a declarat, la inaugurarea unui sediu al Judecătoriei Slatina, că prin aplicaţia informatică ECRIS 5 se vor înlătura dosarele fizice şi se va implementa la scară largă dosarul electronic.

Ai mai putea citi: Mihai Matei găsește soluția pentru ieșirea din impas: „Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice”

Alina Gorghiu, despre dosarele fizice
Alina Gorghiu, despre dosarele fizice

Ministerul Justiţiei derulează un proiect care se cheamă ECRIS 5, un proiect finanţat în principal din bani proveniţi din PNRR şi care va înlătura treptat dosarele fizice.

Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice, este o îmbunătăţire a programului pe care îl avem acum, ECRIS 4. Ne dorim să implementăm acest dosar electronic la scară naţională, acesta e proiectul ECRIS 5, proiectul de digitalizare pentru documente din dosare aflate la instanţe şi la parchete”, a declarat Gorghiu.

Ministrul a mai transmis, prin intermediul declarațiilor sale, că digitalizarea este pasul spre viitor prin care se va uşura activitatea în domeniul judiciar, în condiţiile în care realitatea a demonstrat deja beneficiile digitalizării.

Ministrul Justiţiei a inaugurat, marţi, noul sediu al Judecătoriei Slatina, amenajat într-o clădire istorică veche de 115 ani. Lucrarea de mare anvergură a fost realizată printr-o investiţie a CNI în valoare de 16 milioane de lei.

Alina Gorghiu a participat şi la inaugurarea unui nou sediu al Baroului Olt.

Noul sistem electronic de management al cauzelor ECRIS V va îmbunătăți accesul la justiție, printre avantajele preconizate ale acestuia numărându-se:

  • contribuția semnificativă la digitalizarea sistemului judiciar: una dintre funcționalitățile majore ale noului sistem ECRIS o reprezintă dosarul electronic, ce le va permite beneficiarilor o gestiune integral electronică a documentelor din dosare (la nivel de instanțe și parchete), însă fără a exclude utilizarea hârtiei, pentru a nu îngrădi accesul la Justiție al persoanelor care nu au posibilitatea utilizării tehnologiei;
  • reflectarea corespunzătoare și unitară a tuturor evoluțiilor care au avut și care vor mai avea loc în urma modificărilor cadrului legislativ și procedural;
    interconectarea cu alte sisteme informatice existente, inclusiv implementarea unui standard al datelor;
  • ECRIS Instanțe va fi integrată cu aplicația ECRIS Portal Instanțe, care va deveni componenta cheie pentru digitalizarea sistemului judiciar și va putea fi folosită de persoanele interesate (părțile unui dosar, avocați și alții) în relație cu instanțele, în calitate de punct unic de interacțiune online – depunere de documente online, consultarea online a conținutului unui dosar etc. De asemenea, se va crea un portal similar pentru parchete (ECRIS Portal Parchete).

Poți citi: Decizie oficială! Guvernul a majorat cu aproape 15% salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult